~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ

13 Νοεμβρίου 2009

     
           ΣΥΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΟ ΧΡΗΜΑ
(E-COMMERCING DIGITAL MONEY)
Συγγραφέας: Ζώης Διονύσης, Ηλεκτρ. Μηχανικός και Μηχ. Η/Υ , Νοέμβριος 2009
Keywords: e-commerce, digital money, monetary economics.
Για πολλούς, το ηλεκτρονικό εμπόριο θεωρείται ίσως η δεύτερη μεγαλύτερη τεχνολογική εξέλιξη μετά τη βιομηχανική επανάσταση, καθώς εξοικονομεί χρόνο και χρήμα και μπορεί να μεταμορφώσει μια μικρή εταιρία ακόμα και σε κολοσσό. Αν όμως αναλογιστούμε ότι η βιομηχανική επανάσταση άλλαξε τις παραγωγικές μας συνήθειες, ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο αλλάζει τις εμπορευματικές μας συνήθειες οι οποίες είναι εξίσου παλαιές, τότε εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το e-commerce αποτελεί την μεγαλύτερη επανάσταση που έχει συντελεστεί ποτέ στην ανθρωπότητα.
                  Σε αυτό το σημείο λοιπόν, λαμβάνει δράση ένα φαινόμενο της εποχής μας, το οποίο έρχεται να συνταράξει συθέμελα μια από τις βασικότερες αρχές της ελεύθερης αγοράς όπως έως τώρα την γνωρίζουμε. Η εμπορική συναλλαγή συντελούνταν εδώ και αιώνες (για να μην πούμε χιλιετίες) με μια απλή και κατανοητή διαδικασία. Ο έμπορος, αυτός που κατέχει δηλαδή ένα χρήσιμο για την κοινωνία προϊόν, διαθέτει το προϊόν του έναντι μιας ποσότητας (από τον ίδιο καθορισμένης) νομισμάτων, που ονομάζουμε χρήμα, σε ένα άλλο άτομο-πελάτη. Αυτή η τόσο απλή διαδικασία κρύβει βέβαια πολύ σύνθετους νόμους που επηρεάζουν από ελάχιστα έως καταλυτικά μια οικονομία. Ο πιο γνωστός ίσως νόμος πίσω από αυτήν την διαδικασία είναι ο νόμος της προσφοράς – ζήτησης. Σύμφωνα με αυτόν η τιμή ενός προϊόντος καθορίζεται ως εξής: Όσο η προσφορά ενός προϊόντος υπερτερεί της ζήτησης, η τιμή του παραμένει χαμηλή, ενώ όσο η ζήτηση ενός προϊόντος υπερτερεί της προσφοράς η τιμή του γίνεται όλο και μεγαλύτερη με αποτέλεσμα μεγάλο πληθωρισμό (Υπάρχει βέβαια και η μαρξιστική εκδοχή σχετικά με την δομή της έννοιας της αξίας, βάσει της οποίας η τιμή ενθυλακώνει την εργατική δύναμη παραγωγής του προϊόντος, και η οποία εκδοχή θα λέγαμε ότι ισχύει οριακά, και δεν περιγράφει το σύνολο του φαινομένου). Οι απόρροιες του νόμου της προσφοράς-ζήτησης είναι τεράστιες για τα μεγέθη της οικονομίας. Ένας αυξημένος πληθωρισμός για παράδειγμα προκαλεί μια πραγματική μείωση των κεφαλαίων και της αγοραστικής δύναμης. Έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των επιτοκίων των τραπεζών, δηλαδή την έλλειψη κεφαλαίων στην αγορά, την μείωση δηλαδή των επενδύσεων και της ανάπτυξης, συνεπαγωγικά τα χαμηλά φορολογικά έσοδα και τα ελλειμματικά κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με την καυδιανή λογική ένας αυξημένος πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα και της μικρής ανεργίας, ενώ η μεγάλη ανεργία έχει σαν αποτέλεσμα τον μειούμενο πληθωρισμό. Ένας μεγάλος πληθωρισμός υπονοεί μεγάλη προσφορά χρήματος άρα μείωση της ισοτιμίας του νομίσματος, κάτι που κάνει ανταγωνιστικές τις εξαγωγές της οικονομίας, κ.ο.κ. Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα από τις τεράστιες επιπτώσεις που έχει η διαδικασία της χρηματικής συναλλαγής.
                   Στην αυγή της χιλιετίας γινόμαστε μάρτυρες ενός συνταρακτικού γεγονότος. Η εδώ και αιώνες εδραιωμένη κυριαρχία της χρηματικής συναλλαγής πέφτει σαν χάρτινος πύργος μπροστά στην επιθετική τακτική του ηλεκτρονικού εμπορίου. Προς απόδειξη της παραπάνω συλλογιστικής είναι καλό να αναφέρουμε μερικά οικονομικά στοιχεία της Αμερικής η οποία αποτελεί και την πρωτοπορία σε κάθε οικονομική τάση της οικονομίας. Από έγκυρες πηγές πληροφορούμαστε ότι αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 40.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο και σε πολύ λίγα χρόνια ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία. Για παράδειγμα οι ηλεκτρονικές πωλήσεις στην Αμερική το 2007 ήταν της τάξης των 259 δισεκ. δολαρίων, αυξημένες κατά 18% σε σχέση με το 2006. Στην ουσία αποτελούν το 6% του συνόλου των εμπορικών συναλλαγών, υψηλό ποσοστό αν σκεφτούμε ότι βρισκόμαστε στην απαρχή της έκρηξης αυτού του φαινομένου. Υπολογίζεται πως το αργότερο σε 10 χρόνια όλες οι συναλλαγές θα γίνονται ηλεκτρονικά. Με άλλα λόγια, και παραμένοντας ολίγον φιλόδοξοι, το ηλεκτρονικό εμπόριο θα είναι το εμπόριο του μέλλοντος!
   Γιατί όμως συντελείται αυτή η κυριαρχία της ηλεκτρονικής κατά της χρηματικής συναλλαγής; Ποια είναι τα οφέλη αυτής; Τα οφέλη αυτής είναι πολλαπλά τόσο από την πλευρά του πελάτη όσο και από την πλευρά του εμπόρου. Χαρακτηριστικά:


•              Εύκολη και άμεση συναλλαγή μέσω πλαστικού χρήματος.
•              Οι επιχειρήσεις μειώνουν τα λειτουργικά τους κόστη.
•              Οι επιχειρήσεις αποκτούν την δυνατότητα διεύρυνσης του πελατολογίου τους στο             σύνολο της παγκόσμιας διαδικτυακής κοινότητας.
•              Τα προϊόντα είναι πιο φθηνά λόγω και του χαμηλότερου λειτουργικού κόστους.
•              Τα ηλεκτρονικά καταστήματα είναι ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο.
•              κ.λ.π.

                Μερικοί αναλυτές (π.χ. Τράπεζα πληροφοριών ΤΕΕ) θεωρούν εσφαλμένα ότι η δυναμική του ηλεκτρονικού εμπορίου περιορίζεται στα τυποποιημένα αγαθά που δεν χρειάζονται τον αυστηρό έλεγχο του πελάτη στο προϊόν, πριν γίνει η αγορά του. Τα παραδείγματα όμως της Αμερικής δείχνουν ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο ευδοκιμεί και σε αγαθά όπως τα ρούχα ή τα λαχανικά κ.α. τα οποία κατεξοχήν απαιτούν τον άμεσο έλεγχο του πελάτη. Αναμφισβήτητα η δημιουργική καταστροφή μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι αδάμαστη, ισοπεδωτικά αλλά συνάμα επαναστατικά δημιουργική. Εξαιρέσεις όπως το μικρό διάλλειμα του 2000-01 όπου παρουσιάστηκε υποχώρηση στην αγορά του Ίντερνετ, απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα αυτής της έκρηξης.  
     Υπάρχει όμως ένας οικονομικός κίνδυνος που δεν έχει ακόμη εντοπιστεί. Η χρηματική συναλλαγή όπως γνωρίζουμε έχει κύριο συστατικό το χρήμα. Σε κάθε συναλλαγή λοιπόν παρατηρείται μια ζήτηση χρήματος από την μια μεριά του εμπόρου κάτι που μεταφράζεται και σε ισχυροποίηση του νομίσματος η την άνοδο της συναλλαγματικής του ισοτιμίας. Στην σύγχρονη εποχή όμως, που επικρατεί η ηλεκτρονική συναλλαγή δεν υπάρχει ζήτηση για χρήμα ούτε και οι συναλλαγές γίνονται σε πραγματικό χρήμα. Στην ουσία ο έμπορος στην ηλεκτρονική συναλλαγή παρουσιάζει ζήτηση για μια ηλεκτρονική μονάδα συμβολικού χρήματος και όχι για πραγματικό χρήμα. Το πραγματικό χρήμα δεν διακινείται στην αγορά αλλά παραμένει συσσωρευμένο στα τραπεζικά αποθέματα. Αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου είναι η υποτίμηση του νομίσματος, κάτι που αποτελεί μια σοβαρή «ασθένεια» του χρηματοοικονομικού συστήματος. Εκτός αυτού, η αυξανόμενη συσσώρευση πλούτου σε βάρος των επενδύσεων είναι βασικό στοιχείο υπονόμευσης της ανάπτυξης. Θεωρώ ότι αυτή η πλευρά του ηλεκτρονικού εμπορίου, ούτε έχει επισημανθεί, ούτε έχει αναλυθεί επαρκώς. Αν και αποτελεί μία αμφιλεγόμενη εκτίμηση, εισάγει μία νέα προβληματική στην οικονομική ανάλυση, η οποία στην περίπτωση που εμπεριέχει κάποια δόση αλήθειας, μας υποχρεώνει να βρούμε πολύ ευρηματικά εργαλεία αντιμετώπισης μιας τέτοιας κρίσης.
   Σαφέστατα η λύση σε ένα τέτοιο σύνθετο πρόβλημα, δεν θα ήταν η απαγόρευση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η επανάσταση του ηλεκτρονικού εμπορίου, περιέχει τέτοια πλεονεκτήματα που υπερκεράζουν κάθε αρνητική απόρροια της, όπως για παράδειγμα την απώλεια παλαιών θέσεων εργασίας. Η οικονομία πρέπει απλώς να δείξει αντοχή, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα εργασίας, καθώς και εμπιστοσύνη στην δυναμική της νέας πραγματικότητας.
Αναφορές:
1: http://www.tee.gr/online/epikaira/2000/2102/pg024.shtml | Τράπεζα Πληροφοριών ΤΕΕ, 2000
4:  http://usa.usembassy.de/economy-ecommerce.htm |IRS, U.S. Diplomatic Mission to Germany, 2008
Related Posts with Thumbnails