Το φαινόμενο της μεταυφεσιακής ανεργίας ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: Το φαινόμενο της μεταυφεσιακής ανεργίας

6 Νοεμβρίου 2009

Το φαινόμενο της μεταυφεσιακής ανεργίας


Κατά καιρούς έχω τονίσει μέσα από το μπλόγκ, ότι η είδηση του τέλους της ύφεσης, και της απαρχής της ανάπτυξης, δεν πρόκειται για ένα αρχικό διάστημα μερικών μηνών να επηρεάσει το τοπίο της απασχόλησης, το αντίθετο μάλιστα, στους πρώτους αυτούς μήνες η ανεργία θα φτάσει ανεπαναληπτα επίπεδα,

άνω του 10% σε πολλές χώρες. Αυτό μας δείχνει η εμπειρία μας απο προηγούμενες υφεσιακές περιόδους της ιστορίας, αυτό επιβεβαιώνουν και οι μετρήσεις στις ΗΠΑ, όπου η ανεργία ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο του 10%. Οφείλεται κυρίως στην αδυναμία των επιχειρήσεων και των επενδυτών, να αντιληφθούν τς ευκαιρίες που παρουσιάζονται, διστακτικότητα η οποία αποτρέπει την απορρόφηση χιλιάδων εργαζομένων στον επαγγλεματικό κλάδο.
Σε αρθρογραφία της Washington Post, καταγράφεται αυτή η πραγματικότητα που δεν έχει άλλο προηγούμενο μετά το 1983. Γύρω στα 16 εκατομμύρια πολίτες αδυνατούν να βρούν απασχόληση, παρόλο που η χειρότερη κρίση μετά την Μεγάλη Υφεση του 1929, είναι ήδη παρελθόν. Αυτά τα ποσοστά επηρεάζουν αρνητικά την κατανάλωση που αποτελεί το 70% της πραγματικής αμερικάνικης οικονομίας.
Το φαινόμενο στα ελληνικά θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε μεταυφεσιακή ανεργία. Επηρεάζει τον κλάδο των κατασκευών, του εμπορίου αλλά και του τραπεζικού κλάδου. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το φαινόμενο ήρθε για να μείνει τουλάχιστον για ένα χρόνο, με τους επιχειρηματίες να διστάζουν να προχωρήσουν σε προσλήψεις, παρόλο που νέες ευκαιρίες ανοίγονται στην αγορά.
Εάν μάλιστα οι στατιστικές είχαν πιο ελαστικά κριτήρια, τα νούμερα θα ήταν ακόμα πιο απογοητευτικά στο επίπεδο του 17%. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μόνο μια υπερβολικά δυναμική ανάπτυξη θα άλλαζε τα νούμερα της απασχόλησης. Τα ποσοστά της ανεργίας αποτελούν προσωπικό στοίχημα για όλες τις κυβερνήσεις στον κόσμο, αφού αυτές θα κρίνουν την σταθερότητα των κοινωνιών τους, ενώ απασχολούν σοβαρά τους περισσότερους ψηφοφόρους.

Αυτό που κανείς μπορεί να παρατηρήσει σχεδόν σε όλες τις δυτικές οικονομίες, είναι ότι η μέση ηλικία των εργαζομένων είναι ασνήθιστα μεγάλη σήμερα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο για έναν μεγάλο σε ηλικία εργαζόμενο να απασχοληθεί, σε σχέση με έναν )νέο άνθρωπο. Κοινή διαπίστωση είναι ότι αποτελεί το πιο δύσκολο εργασιακό τοπίο, που υπήρξε ποτέ μεταπολεμικά.


Related Posts with Thumbnails