Η μείωση του ελλείματος περνά από το PC! ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: Η μείωση του ελλείματος περνά από το PC!

11 Οκτωβρίου 2009

Η μείωση του ελλείματος περνά από το PC!Από New York Times

Ένα γενικό συμπέρασμα είναι ότι μπορεί η κρίση να δημιουργεί χιλιάδες εφιάλτες, το σίγουρο είναι όμως ότι αφήνει χώρο στην δημιουργικότητα. Η γιαγιά στο τζάκι μας θα το έλεγε "Πενία τέχνας κατεργάζεται". Με δεδομένες τις συνθήκες αυξημένων ελλειμάτων για τις περισσότερες χώρες, την έλλειψη και υπερτίμηση του ρευστού στην οικονομία, οι ιθύνοντες των κυβερνήσεων πίεζονται να αναθεωρήσουν κάποιες δεδομένες αντιλήψεις μεθόδων προσφοράς κρατικής υπηρεσίας, αντικαθιστώντας τες, με πιο οικονομικές και αποδοτικές λύσεις.

Και καταλήγουν εύλογα στην τεχνολογία. Τον προηγούμενο μήνα η ΙΒΜ διοργάνωσε ένα διήμερο συνέδριο με την συμμετοχή πολλών αμερικανών κυβερνητών. Τα συμπεράσματα που κυριάρχησαν είναι ότι υπάρχει λαμπρό πεδίο δράσης με κατεύθυνση την αναδιάρθρωση υπηρεσιών, όπως η χρήση της ενέργειας, η διαχείριση της κυκλοφορίας, οι υπηρεσίες υγείας , παιδείας και κοινωνικών υπηρεσιών, στοχεύοντας στην συνδρομή της τεχνολογίας.

Έγινε σαφής αναφορά στο κύριο εμπόδιο των υπηρεσιών, που είναι η αντιετώπιση ενός ογκώδους και ετερογενούς φάσματος πληροφοριών, το οποίο είναι αντικειμενικά δύσκολο στην διαχείριση. Ειδικοί της τεχνολογίας, σημείωσαν την δύναμη της τεχνολογίας στην επαρκή και έγκαιρη διαχείριση αυτού του όγκου πληροφοριών με στόχο την ουσιαστική λειτουργία των υπηρεσιών. Διαπιστώθηκε και ένα χαρακτηριστικό φαινόμενο της ελληνικής γραφειοκρατίας, η οποία έχει επικρατήσει να θεωρεί ότι το καθήκον της τελειώνει στην συλλογή των πληροφοριών, αδιαφορώντας για την διευθέτηση τελικά του αντικειμένου των πληροφοριών. Για παράδειγμα όταν ένας φαντάρος τραυματιστεί, θα προηγηθεί η κάθετη και σε ανώτατο επίπεδο ενημέρωση και έπειτα η παροχή υγειονομικής βοήθειας στον ασθενή. Το αντίθετο σε αυτήν την ακραία παρανόηση καθήκοντος είναι η συνδρομή της τεχνολογίας στην σωστή και έγκαιρη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, πρός την υλοποίηση του έργου της υπηρεσίας.

Ο δήμος της Νέας Υόρκης έχει πρωταγωνιστήσει σε αυτήν την προσπάθεια με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υιοθέτηση του Compstat, ένα σύστημα πρόληψης του εγκλήματος που μείωσε το ποσοστό εγκληματικότητας και επηρέασε έτσι θετικά τους υπόλοιπους δήμους στην ευρύτατη χρήση της τεχνολογίας. Το 2006 καθιέρωσε ένα on-line σύστημα επιχειρηματικότητας, το οποίο έλυσε τα χέρια των πολιτών από γραφειοκρατικά εμπόδια, κατορθώνοντας αισθητή μείωση του χρόνου έκδοσης άδειας για μια επιχείρηση. Κατορθώθηκε η έκδοση άδειας εργασιών, να εκδίδεται σε 7 από 40 ημέρες που ήταν πρίν, κάτι που έδωσε σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομία και περισσότερους βέβαια φόρους στα κρατικά ταμεία.

Εξίσου σημαντική θεωρείται η συνεργασία και η προσβασιμότητα σε βάσεις δεδομένων κυβερνητικών υπηρεσιών. Με άλλα λόγια η έννοια διαχείριση τέτοιων βάσεων δεδομένων (κάνοντας για παράδειγμα διαχειρίσιμα ένα μέρος των δεδομένων κάθε υπουργείου σε ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου) διαθέτει τεράστιες δυνατότητες. Φανταστείτε έναν πυροσβέστη ο οποίος επιχειρεί σε μια άγνωστη πολεοδομική περιοχή, και ο οποίος μπορεί μέσω μίας καλά ενημερωμένης βάσης να διαθέτει τα σχέδια της πολυκατοικίας, τα ηλεκτρικά δίκτυα της περιοχής, τα υδραυλικά δίκτυα της ΕΥΔΑΠ κοκ. σε μία προσβάσιμη ιστοσελίδα.

Μιλούμε για τον εκσυγχρονισμό και την μηχανοποίηση των κρατικών υπηρεσιών, που θα κάνει εύκολα διαχειρίσιμη και αξιόπιστη την κρατική μηχανή απένατι στους πολίτες, εξοικονομώντας έξοδα της τάξης των 11 εκατ $ τον χρόνο.

Σε άλλες πόλεις, εφαρμόζεται πιλοτικά, ένα διαδικτυακό σύστημα μέτρησης της ηλεκτρικής είτε της μεταφορικής κατανάλωσης κάθε πελάτη, ο οποίος μέσω της καθημερινής ενημέρωσης του πιθανά να αποκτήσει πιο ορθολογική συμπεριφορά στα καταναλωτικά του χαρακτηριστικά.

Ο κ. ROY D. BUOL δήμαρχος της πόλης Dubuque της πολιτείας Ιοwa, που εφάρμοσε το παραπάνω σύστημα δηλωνει χαρακτηριστικά:
"Επιθυμώ την πόλη μου να γίνει μια ιδανική έξυπνη πόλη, που θα επηρεάσει τις υπόλοιπες".

Related Posts with Thumbnails