Η Ε.Ε. μπλοκάρει την εξαγορά της OPEL ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: Η Ε.Ε. μπλοκάρει την εξαγορά της OPEL

17 Οκτωβρίου 2009

Η Ε.Ε. μπλοκάρει την εξαγορά της OPELΗ συμφωνία για την εξαγορά της OPEL από την GM και την Magna , ήταν κανονισμένη να γίνει σήμερα. Ωστόσο η συμφωνία τελικά δεν έγινε, και οι διαφωνίες είναι ακόμα στο τραπέζει σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων και την οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ, που ενδέχεται να λάβει η αυτοκινητοβιομηχανία.

Μέρχι και την περασμένη Πέμπτη η Αυστριο-Καναδέζικη Magna και ο κολοσσός της GM ήταν παραπάνω από σίγουροι ότι θα έκλειναν την εξαγορά, προθέσεις που όμως διαψεύστηκαν. Ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της GM, Φρίντζ Χέντερσον θεωρεί πιθανή την εξαγορά μέσα στην εβδομάδα.

Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την συμμετοχή του συνδικάτου των εργαζομένων στην μελλοντική μετοχική σύνθεση της OPEL αναβλήθηκαν, καθώς οι συζητήσεις στην Ισπανία μεταξύ των συμβουλίων των εργαζομένων και της κυβέρνησης δεν έφερναν κάποια πρόοδο. Παρόλ'αυτα υπάρχει ήδη μια συμφωνία της Magna με τους εκπροσώπους του συνδικάτου.

Επιβαρύνοντας τις προσδοκίες, η Ευρωπαική Επιτροπή έκανε σαφή παρέμβαση στις διαπραγματεύσεις, προειδοποιώντας ότι η κρατική βοήθεια των 4.5 δισ. ευρώ αντιτίθεται στους κανονισμούς της Ευρωπαικής Ένωσης για την αναταγωνιστικότητα. Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι κανονισμοί, τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν, τονίζει η Επιτροπή.

Ωστόσο θεωρείται ότι η συμφωνία μπορεί να υλοποιηθεί ακόμη και χωρίς την οικονομική βοήθεια της Ευρωπαικής Επιτροπής.

Να θυμίσουμε επίσης ότι η συμφωνία, περιελάμβανε την απόκτηση από την Magna (και την ρωσική τράπεζα Sberbank που είναι μέτοχος της εταιρείας), του 55% των μετοχών της εταιρείας Opel. Σε αυτήν την συμφωνία είχαν εκφραστεί διάφορες ανυσηχίες, κυρίως από Αμερικανούς αναλυτές, σχετικά με την πιθανότητα η Ρωσία να αποκτήσει τεχνολογία υψηλής εξειδίκευσης, λόγω και της συμμετοχής Ρωσικής Τράπεζας στο μελλοντικό μετοχικό σχήμα. Το ενδιαφέρον της για αγορά μερίδιου ποσοστών, είχει εκφράσει και η κινεζική αυτοβιομηχανία, Geely Automobiles, η οποία όμως θεωρείται πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει τον εσωτερικό ανταγωνισμό στην Κίνα, με την είσοδο τριών νεων αυτοκινητοβιομηχανιών, έτσι είναι πολύ πιθανό να μην έχει συμμετοχή στην τελική συμφωνία.

Related Posts with Thumbnails