Η Τουρκία εγκαταλείπει τον Nabucco ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: Η Τουρκία εγκαταλείπει τον Nabucco

24 Οκτωβρίου 2009

Η Τουρκία εγκαταλείπει τον NabuccoΟ ενεργειακός διάδρομος Αζερμπαιτζάν-Τουρκίας φαίνεται να εγκαταλείπεται τις τελευταίες μέρες, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάζονται, λόγω και της βελτίωσης των σχέσεων της Τουρκίας με την Αρμενία. Το σχέδιο για τον αγωγό Ναμπούκο, για μεταφορά των ενεργειακών αποθεμάτων της Κασπίας στην Ευρώπη, φαίνεται να χάνει έδαφος από τις ρωσικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για την στήριξη του αγωγού South Stream, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.

Με επιχείρημα την απεξάρτηση από την Ρωσική αγορά ενέργειας, τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ είχαν επενδύσει γεωστρατηγικά στην κατασλευή του Ναμπούκο. Η συνάντηση τουλάχιστον 15 κυβερνήσεων στην Άγκυρα τον περασμένο Ιούλιο, χαρακτηρίστηκε καθοριστικής σημασίας για την ύπαρξη μιας συμφωνίας, η οποία όμως τελικά δεν υπογράφθηκε από τους προμηθευτές.

Ο Ρώσος πρόεδρος μετά από αυτήν την συνάντηση επέσπευσε την υπογραφή μιας σειράς συμφωνιών με τον ομόλογο του Ερντογάν, μόλις έναν μήνα μετά τον Αύγουστο.

Ο Σινάν Ογκάν, πρόεδρος της TURKSAM(Κέντρο Διεθνούς Γεωστρατηγικής Ανάλυσης), υποστηρίζει ότι η Τουρκία έκανε ένα μοιραίο λάθος να υποστηρίξει τον South Stream με αντάλλαγμα την ρωσική υποστήριξη στον Μπακού-Τσειχάν.

Η Μόσχα προσπαθεί να παρακάμψει την Ουκρανία ως χώρα μεταγωγής ενεργειακών προιόντων και αυτό παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία αποτελεί την πλέον σημαντική γεωστρατηγική έξοδο πρός Ευρώπη. Εξού και προέκυψαν τελικά οι παραπάνω συμφωνίες.

Ο κ. Ογκάν προσθέτει ότι "η Τουρκία ενδιαφέρεται μόνο για τα άμεσα εμπορικά κέρδη σε αντίθεση με την Ρωσία που διαδραματίζει γεωστραηγικό ρόλο, ενισχύοντας την θέση της βήμα πρός βήμα. Επιπλέον υλοποίησε διάφορες υποστηρικτικές του South Stream συμφωνίες με την Σερβία. Όπως δηλώνει και ο κ.Πούτιν ο αγωγός θα είναι πραγματικότητα νωρίτερα από το αναμενόμενο."

Μετά από τηλεφωνική συνομιλία του κ.Γκιούλ με τον ομόλογο του κ.Μεντβέντεφ, συζητήθηκαν τα θέματα του ενεργειακού αγωγού. Στο μεταξύ η εθνική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Τουρκίας, η ΒΟΤΑS, καθυστέρησε την υπογραφή συμφωνίας λόγω των υποχρεώσεων που έχει ε την συμμετοχή της στον αγωγό Ναμπούκο.

Αλλά όπως και ο κ.Ογκάν σημειώνει οι συνθήκες ευνοούν τον ρωσικό αγωγό έναντι του αμερικανικού. Και συνεχίζει ότι οι αποφάσεις για τέτοια μεγάλα έργα πρέπει να συμβαδίζουν με την γεωστρατηγική πολιτική, αλλιώς ασήμαντες αφορμές μπορούν να ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας.

" Η Τουρκία δεν έχει πρός το παρόν προχωρήσει στην υλοποίηση κάποιων εκ των έργων, αλλά έχει μείνει μόνο στο κομμάτι της έρευνας και των μελετών. Δεν βλέπω όμως τον λόγο που δεν θα προχωρήσει τελικά το έργο.

Η πρόσφατη ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Αζερμπαιτζάν, είναι πιθανόν να εκδηλωθεί στο πεδίο της ενέργειας το επόμενο διάστημα. Και η προώθηση του αγωγού Ναμπούκο περνάει αναγκαστικά από αυτές τις διμερείς σχέσεις.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η εξέλιξη των σχέσεων του Μπακού και του Γερεβάν, αφού αν η Αρμενία δεν κάνει ειρηνικές συνομιλίες με την γείτονα χώρα, δεν θα μπορέσει να είναι και συμμετέχων χώρα στον αγωγό που θα τροφοδοτεί το Αζερμπαιτζάν."

Μία σημαντική είδηση είναι ότι η συμφωνία της ρωσικής Gazprom με το Μπακού, υπογράφτηκε την ίδια μέρα που οι Τούρκοι επικύρωναν πρωτόκολλα συνεργασίας με την Αρμενία. Αναλυτές το εκλαμβάνουν ως μία σαφή προειδοποίηση των Τούρκων για άρνηση συνεργασίας με την αζέρικη πλευρά.

Ωστόσο η Ρωσία βιάζεται να υλοποιήσει τις συμφωνίες που θα παρακάμπτουν την Ουκρανία, ακόμα και αν αυτό σημαίνει υψηλότερα κόστη προμήθειας.

Παράλληλα η Ιταλική ΕΝΙ προσέγγισε την ρωσική και τουρκική πλευρά, αποφασίζοντας για κοινή κατασκευή του αγωγού Σαμψούντα-Τσειχάν που θα μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο από την Μαύρη Θάλασσα στην Μεσόγειο.

Ο South Stream αποτελεί αυτήν την στιγμή την πιο πολλά υποσχόμενη πρόταση σε σχέση με τις εναλλακτικές, και αυτό γιατί η Ρωσία έχει σταθερούς αγοραστές αλλά και προμηθευτές.
Αντίθετα ο Ναμπούκο έχει υποχωρήσει σε ανταγωνιστικότητα, επειδή οι χώρες από τις οποίες θα περάσει, είναι σε εξάρτηση από τις Ρωσικές προμήθειες.

Η Γερμανία έχει εγκαταλείψει τον North Stream ενώ αντίθετα η Ιταλία ενισχύει τον South Stream.Η Αυστρία έχει συμφωνήσει στην προμήθεια ρωσικού αερίου μέχρι το 2035. Ακόμα και η Τουρκία φαίνεται να προτιμάει την αγορά ρωσικού αερίου σε διπλάσια τιμή από αυτήν που προσφέρουν οι Αζέροι.

Γενικότερα τα μεγαλύτερα εμόδια στην διαδικασία αποτελούν οι επιμερους συμφωνίες που έχουν κάνει οι περισσότερες χώρες με την Ρωσία. Αν και ο Ναμπούκο αποτελεί την πιο σύντομη διαδρομή στην έξοδο πρός Ευρώπη, η υλοποίηση του φαίνεται να ευνοείται για μετά από 15-20 χρόνια.

Related Posts with Thumbnails