H Χίλαρι στην Μόσχα περιμένει πολλά δώρα.. ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: H Χίλαρι στην Μόσχα περιμένει πολλά δώρα..

13 Οκτωβρίου 2009

H Χίλαρι στην Μόσχα περιμένει πολλά δώρα..
Κύριος σταμθός της ευρωπαικής αποστολής της Αμερικανίδας υποργού Εξωτερικών στην Ευρώπη αποτελεί η Μόσχα, όπου έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον ρώσο ομόλογο της Λαβρόφ και στην συνέχεια με τον ρόεδρο Μεντβέντεφ. Οι προσδοκίες της συνάντησης είναι μεγάλες από τους Αμερικανούς όπως και πολλά και κρίσιμα θα είναι τα θέματα πρός διαβούλευση. Ανάμεσα σε αυτά η πυρηνική διαμάχη με το Ιράν, το μέλλον της συμφωνίας μείωσης των πυρηνικών του 1991 και η πορεία των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.
Η Χίλαρι περιμένει ένα θετικό αποτέλεσμα στην προσπάθεια για ανανέωση της συμφωνίας μείωσης των πυρηνικών, η οποία λήγει στις 5 Δεκεμβρίου, 18 χρόνια μετά την πρώτη υπόγραφη του 1991, που αφορούσε την μείωση συγκεκριμένων ποσοτήτων πυρηνικών κεφαλών. Ήδη από τον Απρίλιο και με την συνάντηση του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ με τον αμερικανό Ομπάμα, υπήρχε κατ'αρχήν συμφωνία για ειδικές συνατήσεις και διαβουλεύσεις ώστε να συνταχθεί το κείμενο της συμφωνίας. Σε αυτήν την συνάντηση θα συζητηθούν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το τελικό κείμενο.

Τα υπόλοιπα μεγάλα θέματα που θα τους απασχολήσουν είναι η κατάσταση στο Αφγανιστάν, Ιράν, την Β.Κορέα και στην Μέση Ανατολή. Ειδική προσοχή θα υπάρξιε στην πυρηνική διαμάχη με το Ιράν. Στις αρχές Οκτωβρίου υπήρχε συνάντηση μεταξύ των χωρών που έχουν δικαίωμα βέτο στον ΟΗΕ (ΗΠΑ,Γαλλία,Ην.Βασίλειο,Ρωσσία και Κίνα) και η Γερμανία, μαζί με Ιρανούς διαπραγματευτές στην Γενεύη. Παρόλο που και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν τις συνομιλίες εποικοδομητικές, η συνάντηση επισκιάστηκε από την προκλητική παραδοχή του Ιράν ότι διατηρεί άλλον έναν άγνωστο στην διεθνή κοινότητα πυρηνικό αντιδραστήρα. Αν οι συνομιλίες δυναμιτιστούν οι 3 βασικές χώρες σχεδιάζουν την λήψη πιο έντονων μέτρων εναντίον της Τεχεράνης, χρειάζονται όμως και την συναίνεση τόσο της Κίνας όσο και της Ρωσσίας.
Ελπιδοφόρα φαίνεται να είναι τελικά η απόφαση του Ομπάμα να αναβάλλει την κατασκευή αντιπυραυλικής ασπίδας. Σαν επιβράβευση της απόφασης, η Ρωσσία αμέσως μετά ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα ασκήσει διπλωματικά μέτρα εναντίον του Ιράν δηλώνοντας :"Δεν επιθυμούμε σε καμμία περίπτωση την διεύρυνση του κλάμπ των πυρηνικών χωρών".

Σαν αντίβαρο όμως ακούγονται πολλοί ψίθυροι για σχεδιασμό εγκατάστασης της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ουκρανία ή στον Καύκασο ακόμα δηλαδή πιο κοντά στην περιφέρεια της Ρωσσίας. Είναι σίγουρο ότι ο Υπ. Εξωτερικών θα ζητήσει διευκρινήσεις επί του θέματος. Τέλος οι Αμερικανοί θα επιδιώξουν περισσότερη συνδρομή των Ρώσων στο αφγανικό μέτωπο, προτείνοντας τους ουσιαστικό ρόλο στον εξοπλισμό, την εκπαίδευση και την μάχη κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Οι επισκέψεις της Κλίντον περιελάμβαναν επίσης το Μπλέλφαστ και το Δουβλίνο, όπως επίσης και την Ελβετία όπου ασκήθηκε πίεση στην υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας-Αρμενίας.Συναντήθηκε επίσης και με τον Γκόρντον Μπράουν όπου συζήτησε σχετικά ε τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν ενώ σήμερα ανακοινώθηκε ότι ο επόμενος σταθμός θα είναι και η Ελλάδα και η συνάντηση της με τον νέο πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου.

Related Posts with Thumbnails