Βέτο στην Τουρκία αλά Καραμανλή όμως? ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: Βέτο στην Τουρκία αλά Καραμανλή όμως?

12 Οκτωβρίου 2009

Βέτο στην Τουρκία αλά Καραμανλή όμως?

Ρευστή και αβέβαιη κρίνεται η στάση που τελικά θα επιδείξει η Ελλάδα στην Δεκεμβριανή αξιολόγηση της Τουρκίας, σχετικά με την ένταξη της στην ΕΕ, μετά απο 3ετής αναβολή ( με στόχο την βελτίωση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία) αλλά και για την ειδική σχέση που όλο και περισσότερο φαίνεται να προβάλλουν πλέον οι παραδοσιακές ευρωπαικές χώρες.

Και αυτό γιατί μπορεί μεν ο Παπανδρέου στην δημοσιογραφική ενημέρωση σχετικά με το βέτο να απάντησε ότι θα χηρσιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία, από την άλλη ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ.Δρούτσας έχει κατά καιρούς επιδείξει διαλλακτικότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και με πρόσφατες δηλώσεις του έδειξε να τοποθετεί σε τελευταία μοίρα την τιμωρία-βέτο πρός την ιδιαίτερα επιθετική γείτονα χώρα. Η ανοικτή μάλιστα επιστολή τούρκου δημοσιογράφου πρός τον Γ.Α.Παπανδρέου φαίνεται να μην έχει κατανοήσει ούτε μία λέξη από το πολιτικό μύνημα που ο Παπανδρέου ήθελε να περάσει στην συνάντηση του με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Το αντίθετο μάλιστα, εξασκώντας επίθεση φιλίας και αναγνώρισης στον Γ.Παπανδρέου, κινήθηκε σε τελείως αντίθετη συχνότητα, και με περίσσεια αλαζονεία τον κάλεσε να ασκήσει υποχωρητικότητα και να σεβαστεί τις τουρκικές διεκδικήσεις. Δεν διαφωνώ το μύνημα εστάλθη ξεκάθαρα, τα ώτα όμως φαίνεται να ήταν βουλωμένα πρός το παρόν, ενώ το στόμα εξακολούθησε να συνομιλεί επιθετικά.

Γι αυτό και πρέπει να γίνει σχεδιασμός για την επόμενη μέρα της συνάντησης. Σχέδιο υπάρχει, για ευνόητους λόγους δεν αποκαλύπτεται ενώ η ρευστή προς το παρόν στάση εξυπηρετεί τον διπλωματικό αιφνιδιασμό της Ελλάδας, και δίνει κίνητρα στην Τουρκική πλευρά ώστε α δραστηριοποιηθεί θετικά.

Υπάρχει εντύπωση πάντως ότι δεν γίνονται κινήσεις να αποφευχθούν οι επιπόλαιες δπλωματικές πρωτοβουλίες του Καραμανλή. Και αναφέρομαι στο βέτο εναντίον των Σκοπίων, το οποίο πολύ λογικά ήταν ηχηρό, αντιμετωπίστηκε όμως από την διεθνή διπλωματία ως εθνικιστική συμπεριφορά και δράση, κάτι που μας απομόνωσε διπλωματικά στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, και η σωτηρία επήλθε τελευταία στιγμή από την στήριξη της εξοπλιστικά ενισχυμένης σύμμαχου Γαλλίας, και από το γεγονός ότι η υπόθεση μας έπεσε στον σωρό της εκκρεμότητας της Ουκρανίας και της Γεωργίας, υπόθεση που πρωταγωνίστησε ευτυχώς στην Σύνοδο. Αν δεν υπήρχε η υπόθεση των χωρών που η Ρωσία δεν επιθυμεί στο ΝΑΤΟ, είναι πολύ πιθανό να βιώναμε μια διπλωματική απομόνωση της χώρας, και να μιλούσαμε την επόμενη μέρα με πολύ δυσμενείς όρους εξωτερικής πολιτικής.

Επειδή όμως η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να στηρίζεται στις τυχαίες συγκυρίες, πρέπει εγκαίρως να αποσυνδέσουμε τον διεθνή πολιτικό μας λόγο από τις εθνικές μας σκοπιμότητες. Πρέπει με κατάλληλους χειρισμούς να δοθεί στο εξωτερικό η εικόνα ότι η χώρα μας αποφασίζει βάσει αντικειμενικών σκοπιμοτήτων και πανευρωπαικών αρχών και όχι βάσει των εθνικών μας επιδιώξεων. Με άλλα λόγια το χρονοδιάγραμμα που θα θέσουμε πρέπει να έχει ως στόχο σε πρώτο επίπεδο την ανάδειξη των αντικειμενικών μειονεκτημάτων που παρουσιάζει η γείτονα, με την έγκαιρη προβολή του ελλείματος δημοκρατίας στο εσωτερικό, την καταπάτηση των μειονοτικών δικαιωμάτων, τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό σε πολιτισμικό επίπεδο, την υπόθαλψη κυκλωμάτων αθρόας εισαγωγής μεταναστών στην Ευρώπη και την προβληματική συνεργασία με την Frontex όπως και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν και προβληματίζουν τις ευρωπαικές χώρες, Σε δεύτερο επίπεδο, και αν μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου δεν υπάρξει αναθεώρηση των διμερών σχέσεων στα καυτά ζητήματα (Κύπρος, Αιγαίο, παρέμβαση στην Θράκη, άξονας Σκοπιών-Τουρκίας), τότε η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα του πρωτου επιπέδου και να προβάλλει τις ενστάσεις της στους υπόλοιπους εταίρους πάνω σε αυστηρώς μη-εθνικά ζητήματα.

Με αυτόν και μόνο τον τρόπο, η Ελλάδα έχει πιθανότητες να γίνει πειστική στην Ευρώπη για το βέτο που ενδεχομένως θα θέσει, μην ριψοκινδυνεύοντας την διπλωματική απομόνωση και τις κατηγορίες για εθνικιστική συμπεριφορά.

Related Posts with Thumbnails