Πρώτη Πράξη:Άδεια κολλεγίων ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: Πρώτη Πράξη:Άδεια κολλεγίων

11 Οκτωβρίου 2009

Πρώτη Πράξη:Άδεια κολλεγίωνΗ ελεύθερη φωνή είναι στην ευχάριστη θέση να έχει σε προηγούμενα πόστς εγκαίρως ενημερώσει τους αναγνώστες του, ότι η νέα κυβέρνηση δεν είχε πρόθεση διαφορετικής πρακτικής στα κολλέγια: 1 και 2 .

Έτσι και σύμφωνα με τις πληροφορίες η νέα Υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, προσανατολίζεται στην αναθεώρηση του καθεστώς αδειοδότησης των κολλεγίων θέτοντας ένα πιο αυστηρό πλαίσιο. Κατά βάση δηλαδή, δεν πρόκειται να καταργήσει τις άδειες τους αλλά ίσως να θέσει πιο αυστηρά κριτήρια από τα ελαστικά προηγούμενα του κ.Σπηλιωτόπουλου.
Θέλετε από την μία, ότι είναι δύσκολο να απορρίψεις το κονδύλι των 15 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε ως εγγύηση από τα κολλέγια, θέλετε από την άλλη ότι υπάρχει προσδοκία κάποιας απασχολησιμότητας των νέων επιστημόνων με μεταπτυχιακά σε αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, γεγονός πάντως είναι ότι τα κολλέγια θα παραλάβουν κανονικά την άδεια τους ακολουθώντας μια προθεσμία που θα δοθεί από το Υπουργείο με σκοπό να τηρήσουν τα νέα κριτήρια που αυτό θέτει. Σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής εγγραφεί σε ένα κολλέγιο που δεν τηρεί τελικά τις προυποθέσεις και χάνει την άδεια λειτουργίας του, ο φοιτητής θα έχει δικαίωμα μετεγγραφής σε άλλο κολλέγιο.
Έτσι τα νέα κριτήρια που θέτει η υπουργός ως προυποθέσεις αδειοδότησης είναι η αύξηση της μίνιμουμ κτιριακής υποδομής των 300 τμ που θεωρείται υπερβολικά ελάχιστο. Επίσης το ποσοστό διδακτικού προσωπικού με ντοκτορά θα είναι πολύ μεγαλύτερο του 3% που ήταν έως τώρα και γίνεται σύγκριση με τα ιδρύματα του εξωτερικού που όλοι είναι κάτοχοι διδακτορικού. Θα γίνουν ιδιαίτερες πιέσεις από το Υπουργείο για να εκπληρωθούν τα κριτήρια του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, του προγράμματος σπουδών και του διδακτικού προσωπικού που κινούνται σε χαμηλά επίπεδα αυτήν την στιγμή.
Εδώ το μπλόγκ σημειώνει την ανυσηχία του σχετικά με τον χαρακτήρα του μέτρου της αυξημένης ποσόστωσης διδακτορικών στο διδακτικό προσωπικό. Και αυτό γιατί δεδομένου του χαμηλού ποσοστού κατόχων διδακτορικού στην χώρα μας, ο χαρακτήρας του μέτρου κινδυνεύει να γίνει ελιτίστικος, και να παρουσιαστούν φαινόμενα όπου οι καθηγητές των δημόσιων πανεπιστημιών θα είναι κάτοχοι διπλής και τριπλής έδρας σε κολλέγια και πανεπιστήμια. Θα πρέπει να στηρίξει το μέτρο στην κύρια μάζα των επιστημόνων στην Ελλάδα που είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου με μια κατεύθυνση που θα πριμοδοτεί τις σπουδές σε διδακτορικό επίπεδο.
Κατά τα άλλα την δικαστική οδό έχουν ακολουθήσει ακαδημαικό προσωπικό και επαγγελματικές οργανώσεις προσπαθώντας να χαρακτηρίσουν παράνομες τις αδειοδοτήσεις.
Όπως και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η αδειοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας στα κολλέγια σε καμμία περίπτωση δεν υποχρεώνει τις επαγγελματικές οργανώσεις στην έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους των.Να μην ξεχνάμε βέβαια και την φοιτητική κοινότητα που στο ίδιο θέμα είχε σηκώσει κόκκινη παντιέρα με τις κινητοποιήσεις για το άρθρο 16.Δεν αποκλείεται το κλίμα στα Πανεπιστήμια να ξαναγίνει εκρηκτικό.

Related Posts with Thumbnails