Ηλεκτρισμό από τα δένδρα! ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: Ηλεκτρισμό από τα δένδρα!

24 Οκτωβρίου 2009

Ηλεκτρισμό από τα δένδρα!από tv-greek-sansimera

Τα δάση θα μπορούν να παράγουν ηλεκτρισμό και να τον διοχετεύουν σε μεγάλα δίκτυα αισθητήρων.

Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για την αναγκαιότητα ανάπτυξης των τεχνολογιών παραγωγής καθαρής-πράσινης ενέργειας και μία τέτοια δυνατότητα μπορεί να προκύψει από την αξιοποίηση των δέντρων και των δασών. Αυτό ακριβώς είναι το όραμα κάποιων επιστημόνων, που φιλοδοξούν να μετατρέψουν σε γεννήτριες τα δέντρα γύρω μας! Και πέραν αυτού, τα ίδια τα δάση θα μπορούν να παρέχουν ηλεκτρισμό σε τεράστια δίκτυα αισθητήρων, που θα προειδοποιούν έγκαιρα για πυρκαγιές. Αυτά αναφέρει η επιστημονική επιθεώρηση “New Scientist”.
Είναι ήδη γνωστό ότι αν μπουν ηλεκτρόδια από δύο διαφορετικά μέταλλα σε ένα φυτό μπορεί να παραχθεί μια μικρή ποσότητα ηλεκτρισμού. Ο ηλεκτρολόγος μηχανολόγος Μπάμπακ Πάρβιτς του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ και οι συνεργάτες του κατάφεραν να αυξήσουν την τάση που παράγει ένα δέντρο, προσθέτοντας στον κορμό του μια συσκευή ενίσχυσης της τάσης, όπως αναφέρει η σχετική επιστημονική εργασία που δημοσιεύεται στο περιοδικό ΙΕΕΕ “Transactions on Nanotechnology”.
Ο Πάρβιτς πιστεύει ότι στο μέλλον, με την περαιτέρω βελτίωση της σχετικής τεχνολογίας, τα δέντρα θα μπορούν να τροφοδοτούν με ενέργεια ηλεκτρονικές συσκευές. Καθώς οι φορητές ηλεκτρονικές συσκευές γίνονται όλο και πιο μικρές και λιγότερο απαιτητικές σε ενέργεια, ο Πάρβιτς οραματίζεται πιο τολμηρές χρήσεις στο μέλλον, του τύπου… βάλε το κινητό στο δέντρο για φόρτιση!
Μια άλλη ερευνητική ομάδα της αμερικανικής εταιρείας Voltree Power έχει ήδη κατοχυρώσει μια εμπορική πατέντα για ένα κύκλωμα που τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό δέντρου. Η εταιρεία ήδη χρησιμοποιεί αυτά τα κυκλώματα σε καινοτομικούς αισθητήρες που βρίσκονται πάνω σε δέντρα.
Ενώ, τέλος, μια άλλη αμερικανική επιστημονική ομάδα, υπό τον Μισέλ Μαχαρμπίζ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ δείχνει ότι η διαδικασία της διαπνοής των φύλλων (εξάτμισης του νερού) μπορεί να δράσει ως μηχανική αντλία, συνεπώς μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό φυσικής “Applied Physics Letters”.

Related Posts with Thumbnails