Βρετανία σε 6 μηνη ύφεση ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: Βρετανία σε 6 μηνη ύφεση

23 Οκτωβρίου 2009

Βρετανία σε 6 μηνη ύφεσηΑν και τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζονταν για το τρίτο τρίμηνο του 2009 ήταν αρκετά ενθαρρυντικά, για να εκτιμούν οι περισσότεροι ότι η Βρετανία θα ξεπερνούσε την κρίση, τελικά τα αποτελέσματα διέψευσαν τους αισιόδοξους και ανυπόμονους βέβαια αναλυτές, καταγράφοντας μια μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 4%, αντί των προβλέψεων για ανάπτυξη κατά 2 %. Ωστόσο τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Βρετανική οικονομία βρίσκεται στο μεταίχμιο της αρνητικής πρός την θετική ανάπτυξη, πιθανά δηάδή το επόμενο τρίμηνο να παρουσιάσει οριακή αύξηση του ΑΕΠ. Ένα κρίσιμο ζήτημα βέβαια, που αφορά τις παγκόσμιες αγορές είναι το κατά πόσο έχου υπερτιμηθεί οι χρηματιστηριακές αξίες, και κατά πόσο μια διόρθωση των περισσότερων χρηματιστηριακών αγορών είναι πιθανή να εμφανιστεί το επόμενο τρίμηνο.

Η έκτη συνεχόμενη τρίμηνη μείωση του ΑΕΠ στην Βρετανία, καταγράφει αυτήν την ύφεση ως την χειρότερη από το 1955, οπότε και άρχισαν να καταγράφονται τα αποτελέσματα βάσει τριμήνου.

Οι κλάδοι της βιομηχανικής παραγωγής και των κατασκευών παρουσίασαν σημαντική μείωση κάτι που ήταν και αναμενόμενο. Αυτό που εξέπληξε πολλούς όμως ήταν η πτώση στους μείζονες βρετανικούς οικονομικούς κλάδους της ναυτιλίας και των υπηρεσιών. Ο δημόσιος τομέας παρουσιάστηκε αμετάβλητος.

Τα αποτελέσματα αυτά αναμένεται να επηρεάσουν την Τράπεζα της Αγγλίας, ώστε να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού, εφαρμόζωντας δηλαδή χαλαρή πιστωτική πολιτική, για να προσφέρει ρευστό στην αγορά.

Οι εξελίξεις επηρέασαν όπως είναι φυσικό και την αγγλική λίρα, η οποία υποχώρησε στα $1.6338, και στα €1.0878, χάνοντας τα όποια κέρδη της προηγούμενης βδομάδας.

Η οικονομία της Βρετανίας φαίνεται να υστερεί στην παγκόσμια κατάταξη, μη δυνάμενη να ακολουθήσει τα θετικά αποτελέσματα που παρουσίασαν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιαπωνία μόλις από το 2ο τρίμηνο.Οι θετικοί δείκτες της αύξησης των τιμών των οικείων, των θετικών ισολογισμών των αγορών και η μείωση του ρυθμου αύξησης της ανεργίας, δεν έφεραν την Άνοιξη στην βρετανική αγορά. Οι αναλυτές επιμένουν ότι η ανάπτυξη θα είναι ορατή με την νέα χρονιά.

Εμείς να υπενθυμίσουμε ότι βασει και των διαγραμμάτων του οικονομολόγου Κρούγκερ, ότι κατά το διάστημα που η ανάπτυξη επανέρχεται η ανεργία δείχνει να είναι ανθεκτική στα υψηλά νούμερα για κάποιο αρχικό διάστημα. Με άλλα λόγια το διάγραμμα της ανεργίας είναι μετατοπισμένα σε σχέση με του ΑΕΠ κατά μερικά τρίμηνα, που σημαίνει ότι η ανακούφιση στα νοικοκυριά θα αργήσει για κάποιο διάστημα μετά της έναρξης της θετικής ανάπτυξης.


3ο τρίμηνο

Εξόρυξη: - 3.5%

Κατασκευές: -0.2.%

Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο και υδροδότηση: -0.6%

Διανομές, Ξενοδοχεία και ρεστοράν: -1%

Μεταφορές και τηλεπικοινωνίες:- 0.3%

Υπηρεσίες: -0.2%

Εταιρικές υπηρεσίες: -0.1.%

Κυβερνητικές υπηρεσίες: 0%

Αγροτικός κλάδος: -1.6%

Related Posts with Thumbnails