ΟΗΕ:Νοθεία στις εκλογές του Αφγανιστάν ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: ΟΗΕ:Νοθεία στις εκλογές του Αφγανιστάν

11 Οκτωβρίου 2009

ΟΗΕ:Νοθεία στις εκλογές του Αφγανιστάν
Την άποψη ότι χρησιμοποιήθηκαν πολλά εκλογικά κέντρα - φαντάσματα, που έδωσαν αμφισσβητίσιμες ψήφους στον Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, εξέφρασε ο επικεφαλής της αποστολής του Ο.Η.Ε. στην Καμπούλ Kai Eide, στην πρώτη του δήλωση μετά την ανάληψη της θέσης αντικαθιστώντας τον αμερικανό ομόλογο του. Ισχυρίστηκε όμως ότι ο ΟΗΕ δεν είχε εξετάσει ενδελεχώς την διαδικασία της ψηφοφορίας.

Διατυπώθηκαν διάφορες εκατέρωθεν κατηγορίες σχετικά με υποστήριξη του κ. Eide στον άλλο υποψήφιο Abdullah Abdullah, τις οποίος ο κ. Εide χαρακτηρίζει προσωπικές επιθέσεις, και θεωρεί ότι έγιναν πολλά λάθη στην εκλογική διαδικασία, τα οποία και δεν την προστάτευσαν, με αποτέλεσμα αυτή να θεωρείται τώρα γενικεύμενη απάτη.

Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα αποτελέσματα ο κ.Καρζάι έχει συγκεντρώσει 54% του εκλογικού σώματος και θεωρείται νικητής. Ωστόσο την τελική απόφαση θα κρίνει ο ΟΗΕ ο οποίος αυτήν την στιγμή προχωράει σε καταμέτρηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, τα οποία και θα ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα.

Τα πολιτικά συμπεράσματα αυτών των δηλώσεων και γεγονότων είναι ότι η Αμερική αδυνατεί να διατηρήσει επιτυχώς τον έλεγχο στο αφγανικό μέτωπο. Οι αυξανόμενες βομβιστικές επιθέσεις και οι μεγάλες ανθρώπινες απώλειες σε αμερικανικούς στρατιώτες, το ασταθές και αδιαφανές πολιτικό κλίμα στα κατεχόμενα εδάφη σε συνδυασμό με μια εκλογική διαδικασία που έχει πολλά ερωτηματικά επισφραγίζουν το δύσκολο της θέσης των Αμερικανών. Παράλληλα οι υπόλοιποι παίχτες στο Αφγανιστάν φαίνεται να κινούνται πιο δυναμικά. Η Γαλλία μόλις προχθές προχώρησε σε διακρατική και εμπορική συμφωνία με το Καζακστάν, το οποίo μάλιστα χαρακτήρισε κρίσιμο γεωπολιτικά για την κατάσταση στην Μέση Αντολή αλλά και για τους ενεργειακούς διαδρόμους. Επιπλέον δεν έκρυψε τις διαθέσεις για ενισχυμένο ρόλο στο μέτωπο του Αφγανιστάν αξιοποιώντας γεωπολιτικές θέσεις στο Καζακστάν.
Το πόρισμα του ΟΗΕ πάντως, που θα ανακοινωθεί αυτήν την βδομάδα, μπορεί να μην κρίνει το μέλλον των ισορροπιών στο Αφγανιστάν, θα κρίνει ωστόσο την μάχη των εντυπώσεων που είναι εξίσου σημαντική.

Related Posts with Thumbnails