Δείκτης βιοτικού επιπέδου- σε τι θα κριθεί ο Παπανδρέυ ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: Δείκτης βιοτικού επιπέδου- σε τι θα κριθεί ο Παπανδρέυ

12 Οκτωβρίου 2009

Δείκτης βιοτικού επιπέδου- σε τι θα κριθεί ο Παπανδρέυ

Εν αναμονή και της πιο διάσημης αξιολόγησης βιοτικού επιπέδου του Economist ας ρίξουμε ωστόσο μια ματιά και σε μια εξίσου έγκυρη αξιολόγηση του InternationalLiving.com.

Σκοπός είναι να εξετάσουμε σε ποιούς τομείς υστερούμε τελικά σε σχέση με άλλες χώρες, που και αν πρέπει να βελτιωθούμε, και μήπως τελικά λανθασμένα θεωρούμε προτεραιότητα καποιους τομείς, οι οποίοι είναι βελτιωμένοι σε σχέση με άλλους προβληματικούς τομείς.

Σε αυτήν λοιπόν την αξιολόγηση η Ελλάδα στο γενικό βιοτικό επίπεδο φαίνεται να υποχωρεί αισθητά από την 25ή θέση που κατέγραψε ο Economist το 2005 στην εξαθλιωτική 40η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με χώρες όπως η Πολωνία, Σλοβακία, Ισπανία, Πορτογαλία και Λιθουανία να προηγούνται.

Το κόστος ζωής παρουσιάζεται αυξημένο σε σχέση με Ευρωπαικές χώρες,με χώρες όπως Κροατία, Ολλανδία, Δανία ακόμα και το Βέλγιο να παρουσιάζουν πιο ισορροπημένο κόστος ζωής.

Σε επίπεδο οικονομίας (όχο δημοσιονομικών αποτελεσμάτων αλλά πραγματικής οικονομίας) τα ποσοστά είναι απογοητευτικά, με την Ιταλία, την Σλοβενία, την Ν.Κορέα το Ισραήλ και την Ισπανία να μας ξεπερνούν στην κατάταξη.

Σε επίπεδο ελεύθερίας αν και διατηρούμε υψηλά ποσοστά, δεν έχουμε τα ίδια ποσοστά με των ευρωπαικών εταίρων μας, με αποτέλσεμα να κινούμαστε στα επίπεδα του Ισραήλ, της Βουλγαρίας, του Παναμά και της Ν.Κορέας.

Ο τομέας της υγείας, είναι η μοναδική εξαίρεση που μας τοποθετεί στο κλάμπ των ισχυρών κάτι που επιβεβαιώνεται εύκολα. Μπορεί οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας να υστερούν, το επιστημονικό προσωπικό της χώρας όμως μαζί με την τεράστια επένδυση σε δομές υγείας έχουν επιδράσει καταλυτικά σε αυτήν την θετική εικόνα του τομέα. Είναι άλλωστε και ο μοναδικός δείκτης που η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στην Αυστρία, στην Ολλανδία, στην Σουηδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τέλος την αρνητική εικόνα συμπληρώνουν οι υποδομές της χώρας. Τομέας που μας κατατάσσει στις πρόσφατες βομβαρδισμένες Βοσνία-Ερζεγονίνη και Σκόπια λίγο πιο κάτω από την αχανή Μογγολία και την εξωτική Σιγκαπούρη.

Να αφήσουμε μια ελπίδα; Ας προσευχηθούμε ότι η αξιολόγηση του Εκόνομιστ θα είναι κάπως πιο ευνοική πρός την Ελλάδα...

Related Posts with Thumbnails