Προγράμματα.. που αυτοδιορθώνονται ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: Προγράμματα.. που αυτοδιορθώνονται

30 Οκτωβρίου 2009

Προγράμματα.. που αυτοδιορθώνονται


Ο διακεκριμένος καθηγητής στην επιστήμη των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο MIT, Μάρτιν Ρίναρντ, έχει αφοσιώσει την ερευνητική του δραστηριότητα στην υλοποίηση ενός λογισμικού "αθάνατου και άτρωτου". Στό πρόσφατο Συμπόσιο ACM


με θεματική περιοχή τα λειτουργικά συστήματα, παρουσίασε εν μέσω εντυπωσιακών αντιδράσεων, το πρώτο λογισμικό που έχει την δυνατότητα να εφαρμόζει τεχνικές ώστε να βελτιώνεται, διορθώνοντας τις τρύπες-λάθη (bugs) του λογισμικού μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Τα λάθη αυτά δεν είναι απαραίτητα παραλείψεις των σχεδιαστών του προγράμματος, αφού ακόμα και τα πιο εξελιγμένα και τελειοποιημένα προγράμματα αντιμετωπίζουν προβλήματα συμβατότητας με πλατφόρμες λογισμικού ή υπάρχουσε υπηρεσίες λογισμικού που έχουν φορτωθεί σε κάθε υπολογιστή. Είναι σχεδόν αδύνατη η δημιουργία λογισμικού, το οποίο θα είναι λειτουργικό σε οποιεσδήποτε συνθήκες, και αυτό γιατί πλέον κυκλοφορούν μυριάδες προγράμματα, τα οποία χρησιμοποιούν δικά τους ξεχωριστά εργαλεία, που έρχονται σε σύγκρουση με τα εργαλεία άλλων προγραμμάτων. Αυτή η προσπάθεια του MIT έρχεται να φέρει επανάσταση στην λειτουργία των προγραμμάτων, αφού το σύγχρονο λογισμικό, θα αναπροσαρμόζει τον κώδικα του στις ιδιότητες της κάθε υπολογιστικής πλατφόρμας, επιτυγχάνοντας την λειτουργικότητα του.


Τα αίτια της δυσλειτουργικότητας ορισμένων προγραμμάτων δεν εξαντλώνται στην παραπάνω αιτιολόγηση. Εξαρτάται επίσης και από κακόβουλο λογισμικό, το οποίο εγκαθιστά κάποια υποπρογράμματα τα οποία δυσχεραίνουν την λειτουργία του επιθυμητού λογισμικού. Υπάρχουν και άλλα πολλά αίτια, η ανάλυση των οποίων είναι πέραν της στόχευσης του άρθρου.


Το πρόγραμμα που παρουσίασε η ομάδα του ΜΙΤ, ονομάζεται ClearView και όπως είπαμε είναι αυτοδιορθούμενο. Το πρόγραμμα όταν παρατηρεί λειτουργικά εμπόδια στον κώδικα, τα οποία μπορεί να προκλήθηκαν από επίθεση κακόβουλου λογισμικού, ανιχνεύει τα λάθη, και επιλέγει μερικές λύσεις που θα το επιδιορθώσουν. Δοκιμάζει την κάθε λύση και επιλέγει τελικά την πιο λειτουργική και ιδανική για την κάθε περίπτωση. Όταν αυτή η λύση τελικά αποτύχει, την απορρίπτει και επιλέγει άλλη.Το πρόγραμμα είναι ακόμα πιο αποδοτικό, όταν λειτουργεί σε ένα δίκτυο υπολογιστών που τρέχουν το ίδιο λειτουργικό ή το ίδιο πρόγραμμα. Μόλις ανιχνεύσει κάποια λάθη σε ένα μηχάνημα, εφαρμόζει την αποκτούμενη τεχνογνωσία και στα υπόλοιπα. Έχει την δυνατότητα επίσης να κάνει βιώσιμα, προγράμματα εταιριών που έχουν σταματήσει τις εμπορικές δραστηριότητες και δεν παρέχουν πλέον τεχνική υποστήριξη.


Το πρόγραμμα ελέγχθηκε σε πραγματικό χρονο κατά την διάρκεια του Συμποσίου, όπου κακόβουλο λογισμικό επιτέθηκε σε συστήματα που χρησιμοποιούσαν Clearview. Το πρόγραμμα επιτυχώς απέτρεψε τις επιθέσεις και έκανε αυτοδιόρθωση στον κώδικα του, ώστε να είναι άτρωτο σε μελλοντική επίθεση.

Related Posts with Thumbnails