Προσαύξηση πως λέμε από την πόρτα πρόσληψη? ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: Προσαύξηση πως λέμε από την πόρτα πρόσληψη?

23 Οκτωβρίου 2009

Προσαύξηση πως λέμε από την πόρτα πρόσληψη?
Το καθεστώς προσλήψεων επί εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζονταν από δύο κυρίως διαδικασίες, νόμιμες κατά τα άλλα, οι οποίες όμως είχαν καθαρά νομοθετηθεί για να καλυφθεί η αδιαφάνεια στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα.

Το ένα μέτρο εφαρμόστηκε με το καλημέρα της προηγούμενης κυβέρνησης, και λέγονταν αξιολόγηση μέσω συνέντευξης. Όπως είναι κοινά κατανοητό, η συνέντευξη σαν διαδικασία είναι ξεκάθαρα αυθαίρετη, και επιτρέπει σε οποιαδήποτε συμβούλιο αξιολόγησης να βαθμολογεί χωρίς κριτήρια, τους επιθυμητούς και μη υποψηφίους πρόσληψης. Όλο αυτό το διάστημα, αρκετοί δημόσιοι φορείς και συνδικάτα, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη,το ΑΣΕΠ κ.α., στηλίτευσαν την διαδικασία σαν ανοικτά διαβλητή, που εξυπηρετούσε ευνοικά την πολιτική συνδιαλλαγή. Όπως έχουε όμως ξαναγράψει και εδώ κατά καιρούς το ΣτΕ, το ανώτατο δικαστικό όργανο, χαρακτήρισε παράνομη και αντισυνταγματική την διαδικασία, σε επιμέρους προσφυγές πολιτών. Με αυτήν την διαδικασία, τα τελυταία 5 χρόνια έχουν προσληφθεί χιλιάδες πολίτες, των οποίων η νομιμότητα πρόσληψης δεν πρόκειται πλέον να επανεξεταστεί.


Το δεύτερο μέτρο που προκαλούσε και προκαλεί το αίσθημα περί αξιοκρατίας, είναι η προσαύξηση μοριοδότησης αποκλειστικά στους απασχολούμενους με καθεστώς Stage. Τα Stage όπως ρητά ορίζει ο νόμος, είναι ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. ως απασχόληση με την μορφή πρακτικής άσκησης για νέους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Η ευρωπαική ένωση χρηματοδοτεί μόνο τα πρώτα 2 χρόνια, οπότε οι αμφισβητούμενες συμβάσεις πολλών συμβασιούχων Stage που μερικοί τις ανανέωσαν για 5(!) χρόνια, επιβαρύνουν τον κρατικό προυπολογισμό, ενώ θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και παράνομες. Ακόμα όμως και να μην είναι παράνομες, είναι ευθεία ανήθικες καθώς στερούν από πάρα πολλούς ανέργους, το δικαίωμα στην εκπαιδευτική απασχόληση που προσφέρει το πρόγραμμα. Επιπλέον, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε αποφασίσει, χωρίς καμμία επιχειρηματολογία και λογική, να δίνει σε αυτούς τους "εργαζόμενους", προσαύξηση στην επαγγελματική τους εμπειρία κατά 50%, ώστε να την χρησιμοποιήσουν στους διαγωνισμούς για να προσληφθούν ως μόνιμοι πλέον υπάλληλοι. Και αυτό έγινε τελείως αυθαίρετα, αφού δεν τεκμηριώνονταν γιατί ένας εργαζόμενος ως Stage του ιδιωτκού τομέα, δεν δικαιούνταν αυτών των μορίων, όταν μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις το είδος της εργασίας τους ήταν πιο απαιτητικό από αυτό του δημοσίου τομέα. Το αίσχος στο γαλάζιο καθεστώς προσλήψεων συμπληρώθηκε με την μη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων κάθε διαγωνισμού, εγείροντας το ανεδαφικό πρόσχημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Γενικότερα η απόφαση για απεμπλοκή του ΑΣΕΠ (ώς ένας πλήρως επιτυχημένος θεσμός) από την διαδικασία προσλήψεων υποβάθμισε τις δικλείδες αξιοκρατίας του συστήματος.


Δείτε όμως συγκριτικά ποια μόρια μπορεί να διεκδικήσει ένας απόφοιτος λυκείου με έναν μέσο βαθμό και 5 χρόνια "εργασίας" σε πρόγραμμα Stage, σε σχέση με έναν πτυχιούχο της Νομικής για παράδειγμα , με δύο μεταπτυχιακά σε ξεχωριστά γνωστικά αντικείμενα και 5 χρόνια εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, ο νέος δικηγόρος μας θα συγκεντρώνει 110 μόρια λιγότερα από τον απόφοιτο Λυκείου, επειδή αποφάσισε να δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα και να κάνει και μεταπτυχιακά, αντί να κάθεται 5 χρόνια στο "παραγωγικό" πρόγραμμα Stage.


Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η κατάσταση των Stage θα πρέπει να υποστεί ριζική αλλαγή, και να καταργηθεί αυτή η προσαύξηση. Και δεν τίθεται θέμα αδικίας γιατί ήδη οι συμβασιούχοι αυτοί πριμοδοτούνται για την εργασιακή τους εμπειρία, απλά δεν παίρνουν παρανόμως παραπάνω μόρια για τα ίδια χρόνια απασχόλησης που έχει άλλος υποψήφιος.


_______________ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ_ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ______________
Βαθμός πτυχίου: 15

Εργασιακή Εμπειρία σε μήνες : 60
Προσαύξηση σε μήνες: 60

Σύνολο Μορίων : 1380
______________ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ_ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ_____________
Βαθμός πτυχίου: 6.5

Εργασιακή Εμπειρία σε μήνες : 60

Προσαύξηση σε μήνες: 0
Μεταπτυχιακό στο γνωστικό αντικείμενο της θέσης: 1

Μεταπτυχιακό σε άλλο γνωστικό αντικείμενο από αυτό της θέσης: 1
Σύνολο Μορίων: 1270


Related Posts with Thumbnails