Αρνητική αξιολόγηση για Τουρκία και Σκόπια! ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: Αρνητική αξιολόγηση για Τουρκία και Σκόπια!

16 Οκτωβρίου 2009

Αρνητική αξιολόγηση για Τουρκία και Σκόπια!


Στην πρόσφατη ετήσια αναφορά της Ευρωπαικής Ένωσης έγινε σαφής αρνητική αξιολόγηση της πορείας της Τουρκίας, των Σκοπίων και της Κροατίας. Η Ευρωπαική Ένωση θεωρεί ότι να πρέπει να προχωρήσουν ακόμη πιο γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό των χωρών τους, και ότι χρειάζονται ακόμα πολύ δουλειά για να εκπληρώσουν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Τα προβλήματα που παρατήρησε είναι κυρίως στην εφαρμογή του νόμου και στην μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Η Κροατία διατηρούσε ελπίδες αυτόν τον χρόνο, ότ θα ολοκλήρωνε την διαδικασία εισόδου της στην Ε.Ε. και ότι θα ήταν ισότιμο μέλος το 2010. Η αλήθεια είναι ότι έχει κάνει πολλά περισσότερα βήματα σε σχεση με τις άλλες χώρες, την Τουρκία και τα Σκόπια. Ο κύριος Ρέν διευκρίνισε ότι θα πρέπει πρώτα να διευθετηθουν κάποιες εκκρεμότητες της χώρας με το διεθνές Δικαστήριο πολεμικών εγκλημάτων σχετικά με τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Ασκείται ωστόσο και επι μέρους κριτική σχετικά με ένα διμερές ζήτημα που αντιμετωπίζει με την Σλοβενία, σχετικά με τις εθνικές διαφορές που έχουν για την κοιλάδα του Πιράν.Ο κ.Ρέν συνιστά την διμερής λύση του ζητήματος.

Όσον αφορά την Τουρκία,η είσοδος της στην Ε.Ε. θα είναι πραγματικότητα σε 10-15 χρόνια. Στην αναφορά προόδου γίνονται αναφορές σχετικά με την εφαρμογή του νόμου, τις σχέσεις πολιτών-στρατιωτικών και τις εκκλήσεις για τα δικαιώματα των μειονοτικών ομάδων. Γίνεται μια θετική αποτίμηση σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας σε περιφερειακές κρίσεις της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου όπως και με την εξομάλυνση των σ΄χεσεων με την Αρμενία. Αυτό που απιτείται από την Τουρκία είναι να παρουσιάσει αποτελέσματα, σε μετταρυθμίσεις όπως η ελευθερία του λόγου, στην ελευθεροτυπία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ανεξιθρησκία. Δίνεται προσοχή επίσης στον ρόλο του στρατού στο πολίτευμα, στην ισότητα των φύλων αλλά και σε θέματα εξωτερικών σχέσεων όπως η εξομάλυνση των σχέσεων με την Κύπρο.

Σχετικά με τα Σκόπια, που είναι από το 2005 υποψήφια για είσοδο στην Ε.Ε., αντιμετωπίζει κυρίως πρόβλημα στις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα, που κάνει δύσκολη την είσοδο της. Η Αθήνα εμποδίζει την είσοδο της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς όπως και σε αυτήν του ΝΑΤΟ λόγω μιας διαμάχης που υπάρχει με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας.

Από το 1956 η Ε.Ε. έχει δεκτεί στους κόλπους της 27 μέλη από τα 6 με τα οποία ξεκίνησε. Εκτός από τις παραπάνω χωρες, αιτήθηκαν για είσοδο στην Ε.Ε. και η Σερβία, το Μαυροβούνιο και το Κόσσοβο.

Related Posts with Thumbnails