Απεργιακά σημάδια μιας εποχής που αποσύρεται.. ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: Απεργιακά σημάδια μιας εποχής που αποσύρεται..

18 Οκτωβρίου 2009

Απεργιακά σημάδια μιας εποχής που αποσύρεται..


Πρωτοφανή και άκρως αυταρχικά μέτρα, αποφάσισε να λάβει η Διοίκηση της Royal Mail, σε μια προσπάθεια της να αντισταθεί στις επαναλαμβανόμενες απεργίες των μόνιμων εργαζομένων της. Η οργιώδης φαντασία κάποιων στελεχών υιοθετεί ακόμη και μεσαιωνικές τακτικές, και σχεδιάζει έτσι την εποχιακή πρόσληψη 30000 εραζομένων για να συνετίσουν τους απεργούς. Σχεδιάζει δηλαδή την πρόσληψη ανθρώπων που θα καλύψουν τις αυξημένες αναγκες σε ταχυδρομικές υπηρεσίες λόγω των Χριστουγέννων, με σκοπό να σταθούν και ως ανάχωμα στις μεγάλες απεργίες. Αυτό και αν είναι πρωτοτυπία: και εποχιακός και καταστολέας.

Υπάρχει επίσης σχέδιο για αξιοποίηση 5000 στελεχών με σκοπό να διατηρήσουν σε λειτουργία τις ταχυδρομικές υπηρεσίες τα Χριστούγεννα ενάντια στο απεργιακό κύμα των συνδικάτων. Η εταιρεία συνήθως χρησιμοποιούσε 15000 εργαζομένους ενώ τώρα θα προσλάβει κοντά στις 30000. Διαπιστευμένος δημοσιογράφος τονίζει ότι: " Έχουμε τελείως καθυστερήσει τις προθεσμίες. Είναι δύσκολοι καιροί και υπάχουν πολλοί άνθρωποι έξω που επιθυμούν να δουλέψουν αντί να απεργούν".

Από την πλευρά των εργαζομένων, το Συνδικάτο υποστηρίζει ότι η απεργιακή απόφαση ήταν στέρεα μεταξύ των 120000 συναδέλφων τους και ότι θα υπάρξει σοβαρή επίπτωση στις ταχυδρομικές υπηρεσίες, μειώνοντας κατά 60 εκατομμύρια τα κομμάτια που θα ταχυδρομηθούν.

Η διαφωνία που έγινε αφορμή για αυτές τις μαζικές απεργίες, ήταν ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που προωθούσε η εταιρεία, για το οποίο οι εργαζόμενοι καταγγέλουν ότι δεν έγινε η σωστή διαβούλευση αλλά έγινε προσπάθεια να εφαρμοστούν προειλλημένες αποφάσεις.

Η απεργία των Ταχυδρομικών, φαίνεται να απασχολεί πολύ σοβαρά τα στελέχη της βρετανικής οικονομίας. Με μία διάθεση ρετρό, θυμίζει χαρακτηριστικά τις μυριάδες αναφορές της Μαρξιστικής φιλολογίας σχετικά με τις μεγάλες απεργίες των Ταχυδρομικών, στην Βρετανία του 19ου αιώνα. Και το ζήτημα λόγω της οικονομικής κρίσης είναι εξαιρετικά σοβαρό, καθώς σύμφωνα με αναλυτές, μια παρατεταμένη απεργία στην θερμή καταναλωτικά Χριστουγεννιάτικη περίοδο, θα παραλύσει την οικονομία, προσθέτοντας ένα επιπλέον κόστος του 1.5 δισ. λιρών, από χαμένες ή καθυστερημένες παραγγελίες. Σε μια οικονομία που αγκομαχά για την συρρίκνωση του ελλείματος, που αγωνιά για την αναζοωγόνηση της κατανάλωσης ώστε να εισπράξει ξανά φορολογία, μια τέτοια απεργία θα είχε σοβαρές επιπτώσεις..

Related Posts with Thumbnails