Δεν πρασινίζει η απελευθερωμένη αγορά ενέργειας! ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: Δεν πρασινίζει η απελευθερωμένη αγορά ενέργειας!

16 Οκτωβρίου 2009

Δεν πρασινίζει η απελευθερωμένη αγορά ενέργειας!

Είναι πρωτάκουστη είδηση, οι αναλυτές της Μεγάλης Βρετανίας, οι καπετάνιοι της ελεύθερης αγοράς για 20 χρόνια, να δηλώνουν ρητά ότι ο ιδιωτκός κλάδος ενέργειας είναι τραγικά δυσκίνητος στην προσαρμογή σε πράσινες μορφές ενέργειας. Διαβάστε το παρακάτω άρθρο του Εκόνομιστ και βγάλτε τα συμπεράσματα σας.

Από Economist

Για πάρα πολλούς αριστερούς πολιτικούς, η χρηματοπιστωτική κατάρρευση αποτελεί την απόδειξη ότι οι ελεύθερες αγορές δεν μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά. Ωστόσο παρά την κατάρρευση των τραπεζών, αυτ
ές οι ιδέες δεν κερδίζουν άποψη, και επανέρχονται οι φωνές που αντιτίθονται στην κρατική παρέμβαση και ρύθμιση, ενώ τα υπέρογκα μπόνους αποκαθίστανται στους λογαριασμούς των μεγάλων τραπεζικών στελεχών.

Την δική της πρόκληση όμως, αντιμετωπίζει ο κλάδος της ενέργειας σχετικά με την ιδέα των ελεύθερων αγορών. Η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας και οι ανυσηχίες για την εξάρτηση σε εισαγόμενο ρεύμα αμφισβητούν την άποψη της φιλελεύθερης αγοράς ενέργειας.

Η πρώτη επίθεση εξαπολύθηκε απο μία αναφορά της Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, που ισχυρίζεται ότι οι στόχοι μείωσης των βιομηχανικών ρύπων έχουν πολύ δρόμο ακόμη για να υλοποιηθούν. Ο ρυθμός μείωσης είναι μόλις 1% όταν ο στόχος μιλούσε για 2-3%.Με άλλα λόγια εμφανίζεται μια δυσκινητικότητα στον πράσινο μετασχηματισμό της παραγωγής ενέργειας και οι τόσο τα νοικοκυρία όσο και οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν σε πράσινες μορφές ενέργειας. Η επιτροπή προτείνει την λήψη μέτρων κρατικής παρέμβασης ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι. Ο Λόρντ Μπράουν πρώην Δ.Σύμβουλος της BP προτείνει να υποχρεωθούν οι τράπεζες σε δανειοδότηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο καλυτερος εκφραστής της ελεύθερης αγοράς , η Βρετανία, καυχιόταν ότι με την πολιτική ενέργειας της, που έχει επιτρέψει 6 μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες να παράγουν ενέργεια και έχει αποσύρει τις κρατικές επενδύσεις, εξασφάλιζε στους πολίτες της φθηνή ενέργεια. Τώρα τα πραγματα έχουν αλλάξει, και χωρίς κρατική παρέμβαση στις τιμές, η Βρετανία δεν μπορεί να παρακολουθήσει την υπόλοιπη Ευρώπη στην φθηνή ενέργεια.

Ακόμα περισσότερο οι περισσότερες ονάδες ενέργειας που αναπτύσσονται είναι σταθμοί φυσικού αερίου. Με δεδομένο ότι το 40% της παραγόμενης στην Αγγλία ενέργειας να προέρχεται από φυσικό αέριο, υπάρχουν λογικές ανυσηχίες για αυξημένη εξάρτηση της από ένα και μοναδικό καύσιμο.

Είναι αλήθεια ωστόσο ότι τα μεγάλα κόστη ενεργειακών επενδύσεων, είναι απαγορευτικά για να υπάρχει το ενδεχόμενο κρατικών επενδυσεων στην ενέργεια. Οι αναλύσεις της επιτροπής, το μόνο που ενδέχεται να επηρεάσουν είναι στην υιοθέτηση παρεμβατικών μέτρων ώστε να στηριχθεί η πράσινη ενέργεια, κατά τα πρότυπα της Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας.

Related Posts with Thumbnails