Κυβερνητικό πρόγραμμα με υπογραφή Κοτζιά ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: Κυβερνητικό πρόγραμμα με υπογραφή Κοτζιά

9 Οκτωβρίου 2009

Κυβερνητικό πρόγραμμα με υπογραφή Κοτζιά

Μέσω διαρροών στον Τύπο, προωθήθηκε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την κυβέρνηση, που σε γενικό πλαίσιο αντικατοπτρίζει την φιλοσοφία του κ. Νίκου Κοτζιά όπως την έχουμε κατανοήσει από τα πολιτικά του δοκίμια. Η θετική έκπληξη είναι ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα εκτός από μίας απόκλισης δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες διαφορές από το προεκλογικό (μάλλον εξαίρεση στην πολιτική πρακτική της Ελλάδας του προηγούμενου αιώνα).Και λέμε μια απόκλιση γιατι η ενίσχυση του πληθυσμού με οικονομική ανέχεια μέσω του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, αναβάλλεται για εφαρμογή κατά το 2010, με σκοπό την είσπραξη φορολογικών εσόδων κατά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης. Το υπόλοιπο κυβερνητικό πρόγραμμα χαρακτηρίζεται πολύ φιλόδοξο, με έμφαση στις ανέξοδες αποφάσεις. Αλλά όπως και τα προηγούμενα θα κριθεί κυρίως στην πράξη για την αποτελεσματιότητα του.

Δεν νομίζω να έμεινε απαρατήρητη στους πολλούς, η σαρωτική υπουργική πρακτική του υπουργού Προστασίας του Πολίτη (πρώην Δημοσίας Τάξης). Ο κ. Χρυσοχοίδης με θετικά σημάδια πρακτικής στην προηγούμενη διακυβέρνηση, όπου του χρεώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο, η εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, φαίνεται να συνεχίζει με τον ίδιο σαρωτικό τόνο την υπουργική του θητεία. Με δημόσιο διάγγελμα πρός το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, τους προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε αναίτια επίθεση σε πολίτη και οποιαδήποτε συνεργασία με μέλη της Χρυσής Αυγής θα σημάνει την απόλυση του αστυνομικού. Έστειλε παράλληλα μύνημα στους πολιτικούς κύκλους των ομάδων των Εξαρχείων, χαρακτήρισε μερικούς από αυτούς φίλους του, αλλά επισήμανε ότι θα πρέπει στην χώρα να ξαναεπικρατήσει η εφαρμογή του νόμου. Στον ίδιο τόνο διακύρηξε την λύση του Σώματος Αγροφυλακής (είχε χαρακτηριστεί άνδρο του γαλάζιου κομματικού στρατού και σώμα άνευ αρμοδιότητος) και την ενίσχυση της Πυροσβεστικής με νέες προσλήψεις στο Σώμα.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του δεν θα προχωρήσει σε αναδιάταξη του στελεχιακού δυναμικού, δηλώνοντας πρόθυμος να συνεργαστεί με τα ικανά στελέχη. Με εντολή του έγιναν μόλις χθές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια "για να μην υπάρχει γκέτο".Οι ενστάσεις βέβαια που ακούγονται είναι πολλές και το θέμα είναι αν θα ξαναγίνουν τα παρατράγουδα τς προηγούμενης κυβέρνησης.

Στο υπόλοιπο κυβερνητικό σχέδιο, διακρίνουμε:
- την απόφαση του Υπ.Εσωτερικών να δημοσιεύει κάθε υπουργική απόφαση στο διαδίκτυο, την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην αυτοδιοίκηση με αλλαγή του 42%, και την δημόσια προκύρηξη των θέσεων των γενικών γραμματέων των Υπουργείων (εδώ αναρωτιέμαι μήπως δυσκολευτεί να συμπληρώσει την ηλεκτρονική αίτηση, το υπερήλικο καταστημένο που συνήθως στελεχώνει αυτές τις θέσεις).
- την νομοθετική προστασία των δανειοληπτών, με ρύθμιση και διαγραφή χρεών των νοικοκυριών που δικαστικά θα αποδειχτεί ότι είναι ανάξιοι αποπληρωμής,
- την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με μείωση της γραφειοκρατίας μέσω της δημιουργίας ΚΕΠ για τις επιχειρήσεις (μέτρο που κάθε κυβέρνηση επιχείρησε χωρίς αποτέλεσμα),
- Αναθεώρηση της απόφασης Σπηλιωτόπουλου για άδεια στα ιδιωτικά Κολλέγια (είναι ερώτημα ωστόσο αν απορρίψει την άδεια και χάσει αυτομάτως τα 25 εκατομμύρια που έδωσαν ως εγγύηση) και χρηματοδότηση με 1 δισ. ευρώ,
- Κατάργηση των stage απο Υπουργείο Εργασίας και εξυγίανση στα ασφαλιστικά ταμεία (πολύ γενικό σχέδιο)
- Προσλήψεις στην Υγεία, εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος και χρηματοδότηση με 1% του ΑΕΠ,
- Αύξηση δημόσιων επενδύσεων κατά 4% στα δημόσια έργα.
- Σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών για καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ως αποτίμηση του προγράμματος, θεωρώ ότι κινείται στα πλαίσια που ο κ.Νίκος Κοτζιάς έχει ορίσει, δηλαδή ένα πρόγραμμα που δεν στοχεύει στην συμβατότητα με το σύμφωνο Μαάστριχτ αλλά που θα στοχεύει στην πραγματική οικονομία. Υπάρχουν βέβαια και οι ευρωπαικές ενστάσεις, που δεν ξέρω βέβαια αν θα είναι τόσο δυνατές όταν 18 από τις 25 ευρωπαικές οικονομίες έχουν εκτροχιαστεί από τους στόχους του Μάαστριχτ.

Related Posts with Thumbnails