Οι Βούλγαροι μέσα ακόμα στο παιχνίδι, εμείς; ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: Οι Βούλγαροι μέσα ακόμα στο παιχνίδι, εμείς;

4 Οκτωβρίου 2009

Οι Βούλγαροι μέσα ακόμα στο παιχνίδι, εμείς;

Οι κινήσεις αντιπερισπασμού τον Αύγουστο, που οδήγησαν την Μόσχα σε εμπορικές συμφωνίες με την Άγκυρα φαίνεται να πιάσαν τόπο και να ταρακούνησαν τους Βούλγαρους διαπραγματευτές.
Και αυτό γιατί πλέον είναι ορατές οι μετατοπίσεις των Βούλγαρων στον ενεργειακό τομέα.
Την προηγούμενη βδομάδα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προχώρησαν σε διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις για την συνέχιση των τριών κυριότερων και μείζονων ενεργειακών προγραμμάτων. Γι' αυτό και συμφωνήθηκε η συνεργασία 1. στον South Stream 2. στον πυρηνικό σταθμό Belene και 3ον στο πεδίο προεκλογικής διαπάλης τον πολυσηζητημένο αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Δεν παραμέλησε ωστόσο να κρατήσει ένα από τα διαπραγματευτικά της χαρτιά γιαυτό και ζήτησε διαβεβαιώσεις για το ύψος του κόστους της αρχικής επένδυσης.
Ο Υπουργός Ενέργειας της Ρωσσίας, Σεργκέι Σμάτκο, δήλωσε ικανοποιημένος από τις αποφάσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης.
Ο ομόλογος υπουργός της Βουλγαρίας, Τράικο Τραικόβ, αφού ευχαρίστησε την Μόσχα για την κατανόηση που δείχνει στις ανησυχίες της, ισχυρίστηκε ότι τα δύο προγράμματα South Stream και Nabucco δεν είναι ανταγωνιστικά και ότι αντίθετα η Βουλγαρία συμμετέχει και στα δύο εξίσου.
Εν κατακλείδει η μεταβολή του ενεργειακού στάτους εκδηλώθηκε με τον παραπάνω τρόπο σχετικά με τα χρόνια ενεργειακά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.Αυτό που δεν έχουμε ξεκάθαρο ακόμα είναι η στόχευση της Ελλάδας σε αυτά τα ενεργειακά προγράμματα και στις επιμέρους ισορροπίες.

Related Posts with Thumbnails