Η κίτρινη τίγρη γυαλίζει τα νύχια της! ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: Η κίτρινη τίγρη γυαλίζει τα νύχια της!

1 Οκτωβρίου 2009

Η κίτρινη τίγρη γυαλίζει τα νύχια της!

Σαν σήμερα στις 1/10 του 1949, ο κομμουνιστής Κινέζος ηγέτης Μάο τσε Τούνγκ, 55 χρονών τότε, ανάμεσα σε ξέφρενη λαοθάλασσα 300.000 ανθρώπων που είχαν κατακλύσει την Πλατεία Τιεν-αν-Μεν,στεκόμενος πάνω από την πύλη της ουράνιας γαλήνης, διακύρηξε την σύσταση της Λαικής Δημοκρατιας της Κίνας. Εκείνη την μέρα εδραιώθηκε και επίσημα ο κινεζικός σοσιαλισμός όπως ο ίδιος διακύρηττε, ο οποίος σήμερα γιορτάζει τα 60χρονα του, έχοντας μετατραπεί σε μια κοινωνία που συνδυάζει παράξενα τους πλήρως υιοθετημένους κανόνες της αγοράς με ένα ιδιότυπο μονοκομματικό καθεστώς απόλυτου αυταρχισμού. Εξήντα χρόνια μετά η Κινέζικη δύναμη αναπτύσσεται με πρωτοφανείς ρυθμούς ανάπτυξης, συγκροτείται σε μια υπερσύγχρονη στρατιωτική δύναμη που διαθέτει ειδικό πολιτικό βάρος για την γύρω περιοχή.

Οι διάφοροι στρατιωτικοί αναλυτές αν και προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τον εξοπλισμό που παρέλασε από την πλατεία (ανάμεσα στον εξοπλισμό πύραυλοι μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς), δεν έκρυψαν καθόλου την ανυσηχία τους σχετικά με τον εκσυγχονισμό της μιλιταριστικής υπερδυναμης, που θεωρούν ότι επηρεάζει κρίσιμα το ζήτημα της διένεξης με το Ταιβάν, για το οποίο θεωρούν ότι αυτήν την στιγμή είναι ανυπεράσπιστο απέναντι στην Κίνα ενώ η συνδρομή από το εξωτερικό για λύση μιας πιθανής περιφεραιακής κρίσης φαίνεται αυτήν την στιμγή τόσο απίθανη όσο και αδύναμη.

Τα προβλήματα δεν λείπουν βέβαια από τον κοιμώμενο Γίγαντα, κάτι που ήταν εμφανές κατά την διάρκεια της παρέλασης. Τα αυστηρά αστυνομικά μέτρα και η υπερβολική παρακολούθηση, θα είχαν μάλλον σαν στόχο τις μειονοτικές κοινότητες των μουσουλμάνων Ιουγούρων και των Θιβετιανών του Δαλάι Λάμα που μάλλον δεν έχουν πολλούς λόγους αυτές τις μέρες να γιορτάζουν.

Από κάθε άποψη ο κίτρινος φόβος της Δύσης, που ακόμα και σαν μετανάστες έχουν κατακλύσει την παγκόσμια αγορά υιοθετώντας έναν ξέφρενο και ασυναγώνιστο ανταγωνισμό, είναι τόσο υπαρκτός όσο και επίκαιρος.

Related Posts with Thumbnails