Αθώοι οι 6 από το Πλημμελειοδικείο! ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: Αθώοι οι 6 από το Πλημμελειοδικείο!

28 Οκτωβρίου 2009

Αθώοι οι 6 από το Πλημμελειοδικείο!


Αθωώθηκαν από το τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης οι έξι νεαροί κατηγορούμενοι για το «χτίσιμο» του γραφείου του Αντιπρύτανη του Δημοκριτείου Θανάση Καραμπίνη. Σε  βάρος των νεαρών είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για τα γεγονότα της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης όταν ομάδα φοιτητών του Δημοκριτείου είχε προβεί σε διαμαρτυρία υλοποιώντας απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών και αντιμετώπισαν τις κατηγορίες της φθοράς ξένης περιουσίας, της άσκησης παράνομης βίας καθώς και της διατάραξης οικιακής ειρήνης δημόσιας υπηρεσίας.
Το δικαστήριο προχώρησε στην αθώωση των έξι κατηγορουμένων μετά την εξέταση αρκετών μαρτύρων και την πρόταση του εισαγγελέα, η οποία παρουσίασε ιδιαίτερο νομικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της έδρας, τα αδικήματα της άσκησης βίας και της διατάραξης οικιακής ειρήνης φαίνεται από τις καταθέσεις και στοιχεία της δικογραφίας ότι έχουν αντικειμενικά διαπραχθεί. Εντούτοις οι νεαροί, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, τελούσαν  υπό νομική πλάνη θεωρώντας ότι στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας αντίστοιχες ενέργειες καταγράφονται συχνά. Έχοντας δικαιολογημένη άγνοια και την εντύπωση ότι κινούνται εντός της νομιμότητας, ζήτησε την αθώωσή τους. Το ακριβές νομικό σκεπτικό με βάση το οποίο βρήκε η απόφαση θα ανακοινωθεί σύντομα από το δικαστήριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική δίωξη σε βάρος των νεαρών δεν είχε ασκηθεί άμεσα από τον εισαγγελέα, αλλά μόνο κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ύστερα από παρέμβαση τότε του πρώην Υπουργού Μιλτιάδη Έβερτ. Η δίκη των έξι διεξήχθη υπό την παρουσία εκατοντάδων φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής που βρέθηκαν από νωρίς στο Δικαστήριο της Ξάνθης και εκδήλωσαν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε ποινικοποίηση της δράσης εντός του Πανεπιστημίου.

Related Posts with Thumbnails