Μια τρίχα..5 Κίλο Βόλτ ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: Μια τρίχα..5 Κίλο Βόλτ

23 Οκτωβρίου 2009

Μια τρίχα..5 Κίλο Βόλτ
Όσο οι επιστήμονες προσπαθούν να βρούν τρόπους να αντικαταστήσουν τις συμβατικές μπαταρίες με μικρότερες αλλά και πιο αυτόνομες δηλαδή ικανότερες σε αποθηκευμένη ισχύ, μπορούν να προκύψουν πολλά προβλήματα, όταν αυτές οι μπαταρίες είναι πολύ μεγαλύτερες και βαρύτερες από τις ίδιες τις προς τροφοδότηση συσκευές. Τα νέα όμως είναι ευχάριστα: Ο Jae Kwon, επίκουρος καθηγητής Ηλεκτρολόγων και μηχανικών υπολογιστών, έχει αναπτύξει μια πηγή πυρηνικής ενέργειας που είναι μικρότερη, ελαφρύτερη και αποδοτικότερη από τις συμβατικές χημικές μπαταρίες. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η μπαταρία ραδιοϊσοτόπου του Kwon, μπορεί να παρέχει πυκνότητα ισχύος μεγέθους έξι φορές υψηλότερης από αυτήν των συμβατικών μπαταριών.

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του Kwon και της MU, έχουν εδώ και καιρό διεξάγει έρυενα με στόχο την κατασκευή μιας μικρής πυρηνικής μπαταρίας, που θα έχει το μέγεθος και το πάχος μίας παλιάς δραχμής, και η οποία προορίζεται για να τροφοδοτήσει διάφορα μικρο/ ναοηλεκτρομηχανολογικά συστήματα (M/NEMS). Αν και οι πυρηνικές μπαταρίες εγείρουν ανυσηχίες , θεωρείται ότι είναι ασφαλείς. Οι πυρηνικές πηγές ισχύος ήδη έχουν τροφοδοτήσει ακίνδυνα ποικίλες συσκευές, όπως οι καρδιακοί βηματοδότες, οι διαστημικοί δορυφόροι και τα υποβρύχια συστήματα.

Η καινοτομία είναι όχι μόνο στο μέγεθος της μπαταρίας, αλλά και στους ημιαγωγούς που αυτή χρησιμοποιεί. Η μπαταρία του Kwon χρησιμοποιεί έναν υγρό ημιαγωγό αντί των συνηθισμένων στερεών ημιαγωγών πυριτίου.

«Το κρίσιμο σημείο στην χρήση ραδιενεργού μπαταρίας είναι το φαινόμενο κατά το οποίο, όταν αποθηκεύετε η ενέργεια, μέρος της ραδιενεργούς ακτινοβολίας μπορεί να βλάψει το δικτυωτό πλέγμα του στερεού ημιαγωγού,» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Kwon . «Με τη χρήση υγρού ημιαγωγού, πιστεύουμε ότι ελαχιστοποιούμε αυτό το πρόβλημα.»


Ο δόκτωρ Kwon έχει συνεργαστεί με τον J.David Robertson, καθηγητή χημείας και Σύμβουλο Διεύθυνσης του ερευνητικού αντιδραστήρα της MU, το οποίου η έρευνα περιλαμβάνει την κατασκευή και την ανάλυση των δυνατοτήτων της μπαταρίας για εμπορική λειτουργία. Στο μέλλον, ελπίζουν να βελτιώσουν την χωρητικότητα ισχύος της μπαταρίας, καθώς και να συρρικνώσουν το μέγεθός της, με την χρήση άλλων υλικών. Ο Kwon εκτίμησε ότι η μπαταρία θα μπορούσε να είναι λεπτύτερη ακόμα και από το πάχος των ανθρώπινων μαλλιών. Η συσκευή βρίσκεται καθοδόν στην κατοχύρωση της ως ευρεσιτεχνία, ενώ έχει ήδη βραβευτεί από τον διεθνή επιστημονικό οργανισμό IEEE.

Το μεγάλο ενδιαφέρον που προκαλεί επίσης η συσκευή, είναι σχετικά με την δυνατότητα χρήσης της σε άλλες εμπορικές συσκευές ή μηχανήματα. Αν μια τέτοια είδους μπαταρία έβρισκε εμπορική χρήση για παράδειγμα στα κινητά ή στα λάπτοπ, θα μιλούσαμε πλέον για μείωση του βάρους των συσκευών τουλάχιστον κατά το ήμισυ. Πολύ πιο ενδιαφέρουσα εφαρμογή θα είχε ωστόσο και στα συμβατικά αυτοκίνητα ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για παράδειγμα ένα πολύ ενδιαφέρον πεδίο έρευνας, θα αποτελούσε το ποσοστό μείωσης των εκπομπούμενων ρύπων από τα συμβατικά αυτοκίνητα, αν αυτά χρησιμοποιούσαν πυρηνικές μπαταρίες αντικαθιστώντας τις ογκώδεις και υπερβαρείς μπαταρίες τους. Είναι εύκολο να φανταστείτε επίσης, την μεγάλη εξοικονόμηση χώρου που θα εξασφάλιζε το αυτοκίνητο μ
ε την χρήση τέτοιων μπαταριών, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, που στην αγορά κυριαρχούν τα μικρά αυτοκίνητα πόλης ή τα υβριδικά αυτοκίνητα.

Related Posts with Thumbnails