ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΙ ΤΗΣ 28/10/1940 ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΙ ΤΗΣ 28/10/1940

27 Οκτωβρίου 2009

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΙ ΤΗΣ 28/10/1940ΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:

" Σήμερα, τιμούμε αγωνιστές που θυσιάστηκαν, για να έχουμε λευτεριά, δημοκρατία και αξιοπρέπεια.
Είπαν το μεγάλο Όχι στη βαρβαρότητα και το μεγάλο Ναι, για μια κοινωνία αξιών.
Δίδαξαν ότι μπορούμε, ότι η Ελλάδα μπορεί...
Γιατί ξέρω και ξέρουμε ότι, μπορούμε να πούμε όχι στην κοινωνική αδικία και την ανισότητα, μπορούμε να πούμε όχι στη διαφθορά και στην διαφάνεια, που κατατρώει τον δημόσιο πλούτο...
Και μπορούμε να πούμε ναι, σε μια άλλη διακυβέρνηση, που πρώτα απ/ όλα σέβεται τον Έλληνα πολίτη, σέβεται την αξιοπρέπειά του, σέβεται τον δημόσιο πλούτο, τα χρήματα του Ελληνικού λαού και τα αξιοποιεί για την ανάπτυξη και όχι την ιδιοτέλεια.
Για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την περιφερειακή ανάπτυξη, την πράσινη ανάπτυξη, επενδύοντας στα πλεονεκτήματά μας, στον άνθρωπο, στο φυσικό μας περιβάλλον...
Θέλω τέλος, σήμερα, να στείλω κι ένα μήνυμα συμπαράστασης στις γυναίκες και  τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων. Ξέρω ότι ζουν πολλές φορές την αναξιοκρατία και υποβάθμιση, ιδιαίτερα από  αυτή την κυβέρνηση.
Θέλω να ξέρουν ότι, θα εργαστούμε κοντά τους για τον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών, την αναβάθμισή τους και βεβαίως, την αξιοποίηση του μερίσματος ειρήνης για την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Ελλάδα και μια πιο δίκαιη κοινωνία.
Σε όλους Χρόνια Πολλά."


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΕ του ΚΚΕ:

"Σήμερα, 69 χρόνια μετά, το μήνυμα για εθνική ενότητα και πίστη σε αρχές και αξίες είναι πάλι επίκαιρο.
Κάθε γενιά αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις...

Σήμερα η ελευθερία και η δημοκρατία μπορεί να μην απειλούνται πια από τις ορδές του φασισμού και του ναζισμού.
Υπάρχουν όμως απειλές περισσότερο αδιόρατες και πιο αθόρυβες.
Για αυτό και ο δικός σας αγώνας είναι αγώνας ενάντια στις ηθικές και αξιακές εκπτώσεις, ενάντια στην ισοπέδωση, την αναξιοκρατία και την αναξιοπιστία που πνίγει τις ελπίδες και τα όνειρα των νέων μας...

Σήμερα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα καλούνται να πουν ένα ηχηρό ΟΧΙ στα κελεύσματα της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων για «εθνική ομοψυχία» και ταξική συνεργασία.
Καλούνται να πουν ΟΧΙ στην αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΕΕ, στους νατοϊκούς εξοπλισμούς, στη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς, στη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε στρατούς Κατοχής.
Η προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας, η διαστρέβλωση του δίκαιου αγώνα της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που επιχειρείται από αστικούς μηχανισμούς, ιστοριογράφους και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, έχει στόχο την ισοπέδωση της λαϊκής συνείδησης, την υποταγή των εργαζομένων στις επιδιώξεις του κεφαλαίου.
Θέλουν η μνήμη να λειτουργεί υπέρ της λήθης και της καταδίκης των κορυφαίων λαϊκών αγώνων.
 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ:

"Τιμάμε με βαθύ σεβασμό την επέτειο του ``όχι`` στο φασισμό και τον πόλεμο", προσθέτοντας ότι κάθε εποχή χρειάζεται τα δικά της "όχι".
"Σήμερα λέμε ``όχι`` σε κάθε είδους επέμβαση.
``Οχι`` στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των Κούρδων και Παλαιστινίων.
``Οχι`` στη διχοτομημένη και κατεχόμενη Κύπρο.

``Οχι`` στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.
``Οχι`` στην οικολογική καταστροφή του πλανήτη".
Το ``όχι`` του 1940 αποτελεί πηγή έμπνευσης και σήμερα, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, που πρέπει να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και των οραμάτων για ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη ειρήνη.

 Το έπος της Αλβανίας συνοδεύτηκε από το μεγάλο έπος της Εθνικής μας Αντίστασης.
Ο ελληνικός λαός ήταν μεταξύ των πρώτων σε θυσίες στη διάρκεια του αντιφασιστικού αγώνα και η συμβολή του υπήρξε σημαντική στην αντιφασιστική νίκη και στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τον φασισμό". 
  ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ:
Η Ελλάδα είναι πια μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες όπου συνεχίζονται οι παρελάσεις, στρατιωτικές και μαθητικές.
Ελάχιστοι ξέρουν ότι τελετές τέτοιου είδους πρωτοοργανώθηκαν σε όλη την Ευρώπη την περίοδο του Μεσοπολέμου από φασιστικά καθεστώτα, για να μυήσουν τη νεολαία της εποχής στις αξίες τους.
Είναι λοιπόν σχήμα οξύμωρο να γιορτάζουμε τη νίκη κατά του φασισμού με τέτοιες τελετές, που έχουν ξεπεραστεί στις λειτουργικές δημοκρατίες εδώ και πολλά χρόνια. Οι εθνικές επέτειοι είναι μια ευκαιρία για συζήτηση και προβληματισμό σχετικά με σημαντικά ιστορικά γεγονότα που καλλιεργεί την ιστορική μνήμα, ωστόσο η συζήτηση αυτή πρέπει να εντάσσεται στο σύγχρονο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο. Οι στρατιωτικές παρελάσεις δε διδάσκουν ιστορία.
Είναι μια ατελέσφορη επίδειξη δύναμης που μας έρχεται από το παρελθόν.
Οι μαθητικές παρελάσεις στρατιωτικού τύπου είναι ένας ακόμα αναχρονισμός που μεταδίδει στα παιδιά μας τις αγκυλώσεις των παππούδων μας. 

Σε μια περίοδο που όλοι συμφωνούμε ότι οι αξίες που θα έπρεπε να μεταφέρει η εκπαιδευτική διαδικασία είναι η ανάδειξη της ιδιαιτερότητας και της κριτικής σκέψης, οι παρελάσεις διδάσκουν στα παιδιά μας τη χαρά, της ομοιομορφίας και της υπακοής.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε τη νέα κυβέρνηση να ακολουθήσει τα μηνύματα των καιρών και να αναθεωρήσει τους αναχρονιστικούς αυτούς γιορτασμούς στις εθνικές επετείους.
 

Related Posts with Thumbnails