Το τραίνο της αντιπυραυλικής ασπίδας ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: Το τραίνο της αντιπυραυλικής ασπίδας

29 Σεπτεμβρίου 2009

Το τραίνο της αντιπυραυλικής ασπίδας

Η Ελλάδα ονειροπολεί σε εκλογικά αποτελέσματα και αυτοδύναμη κυβέρνηση, την στιγμή που οι διεθνείς εξελίξεις επιταχύνονται με ταχύτητες.. Μπόλτ.
Η είδηση της απόφασης του αμερικανού Προέδρου Ομπάμα να απορρίψει το σχέδιο εγκατάστασης αντιπυραυλικής ασπίδας σε Τσεχία-Πολωνία και ο νέος σχεδιασμός για μεσογειακή τοποθέτηση αυτής της ασπίδας πέρασε απαρατήρητη στην ελληνική σκηνή χωμένη λίγο πιο μπροστά απο το αθλητικό δελτίο των 8.
Σε αντίθεση φυσικά με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας που όλως τυχαίως παρουσιάζεται ιδιαίτερα κινητική το τελευταιο τρίμηνο με αυξημένη στρατιωτική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ωμή παρεμβατικότητα στην ελληνική εκλογική πραγματικότητα της Θράκης αλλά και την αγορά πυραυλικών συστημάτων-Patriot με σαφείς δηλώσεις για αμυντική τους χρήση εναντίον της Ελλάδας. Άραγε το διπλωματικό στελεχιακό δυναμικό βλέπει το τραίνο που με ταχύτητα χάνουμε ή μήπως επαναλαμβάνει τις δυστοκίες που επέφεραν την σύσφιξη ενεργειακών σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας τον Αύγουστο?
Σύμφωνα με την διεθνή αρθρογραφία η Τουρκία συζητάει αρκετά σοβαρά την ανάληψη καίριου ρόλου εξυπηρέτησης της αμερικάνικης πρόθεσης για αναχαίτιση του ιρανικού πυρηνικού κινδύνου. Είναι μια τακτική δύσκολη αν θυμηθεί κανείς τα 500 χιλιόμετρα των συνόρων με το Ιράν, την πολιτκή αστάθεια των κουρδικών περιοχών που χωρίζουν τις χώρες, τις βαρύνουσες εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και την κατά 1/3 εξάρτηση της Τουρκίας από το Ιρανικό αέριο. Οι κινήσεις ωστόσο της Τουρκίας είναι τόσο παρακινδυνεύμενες που ομολογούν την επιθυμία για ξαναμοίρασμα της τράπουλας. Φαίνεται να επιζητάνε ανοικτά πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του Ιράν ελπίζοντας σε κάποια ενισχυμένη προμήθεια πυραυλικών συστημάτων που θα τους αβαντάρει σε περιφερειακές διαφορές (όπως με αυτή της Ελλάδας?).
Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο η Ελλάδα έχει αξιοποιήσει τα γεωπολιτικά της πλεονεκτήματα στην εξυπηρέτηση αυτού του αμερικάνικου στόχου με τα παραπλήσια οφέλη που μπορεί να φέρει στην Ελλάδα. Οι αδυναμίες της Τουρκίας για ρίξη με το Ιράν θα γίνουν πεδίο εκμετάλλευσης για την Ελλάδα;

Related Posts with Thumbnails