Το Μακεδονικό στην συνέλευση του ΟΗΕ ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: Το Μακεδονικό στην συνέλευση του ΟΗΕ

29 Σεπτεμβρίου 2009

Το Μακεδονικό στην συνέλευση του ΟΗΕ

Στην χθεσινή Γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ο έλληνας πρέσβης στον ΟΗΕ κ. Αναστάσιος Μιτσιάλης χαρακτήρισε απογοητευτικές τις διαπραγματεύσεις με την γείτονα χώρα FYROM σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας. Τόνισε ότι παρά την προσέλευση καλή τη πίστη στην διαπραγμάτευση απο ελληνικής πλευράς και τον συμβιβασμό για χρήση του ονόματος μακεδονίας με έναν γεωγραφικό προσδιορισμό δεν έχει σημειωθεί πραγματική πρόοδος. Η αναχρονιστική ρητορική της γείτονος και η εμμονή για αποκλειστικότητα χρήσης του ονόματος εγείρουν ερωτήματα για τις πραγματικές τους προθέσεις.
Από την μεριά των Σκοπίων ο πρώην πρόεδρος Γεώργιος Ιβάνοφ κάλεσε την Ελλάδα να μην κάνει κινήσεις που επηρεάζουν δυσμενώς το αποτέλεσμα και σημείωσε ότι τα Σκόπια είναι ετοιμα για έναν ειλικρινή συμβιβασμό αρκεί αυτός να μην θίγει την πολιτσμική και εθνική τους ταυτότητα. Υποστήριξε ότι είναι ιερό το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού που έχει κερδηθεί αιώνες πριν από εμάς (σσ: δεν μας διευκρίνισε βέβαια πως χαρακτηρίζει την πράξη ετεροπροσδιορισμού στην συγκεκριμένη περίπτωση).
Οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί λόγω των εκλογών στην Ελλάδα, και αναμένονται να ξεκινήσουν ξανά μετά τις εκλογές, σε μια διαδικασία όπου ο Μάθιου Νίμιτς κλείνει 10 χρόνια ως διαπραγματευτής.
Παράλληλα ο έλληνας πρεσβευτής δεν παρέλειψε να ανφερθεί στην κατάσταση της Κύπρου χαρακτηρίζοντας την ως ανεπίτρεπτη με την Τουρκία να διατηρεί στην κατοχή ένα μέρος μιας χώρας που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Δήλωσε ότι εμείς πιστεύουμε ότι την λύση πρέπει να την βρούν μόνοι τους ως Κύπριοι χωρίς την εξωτερική πίεση και παρεμβατικότητα.
Στο ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο Δημήτριος Χριστόφιας ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι ο ίδιος μαζί με τον τουρκοκύπριο Πρόεδρο Μεχμέτ αλί Ταλάτ έχουν συμφωνήσει ότι οι συνομιλίες πρέπει να αφεούν στα χέρια των ίδιων των Κυπρίων χωρίς παρέμβαση και χρονοδιαγράμματα. Τόνισε ότι ο σκοπός είναι η εδαφική ακεραιότητα και η ενότητα της κοινής πατρίδας των ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

Related Posts with Thumbnails