ΔΝΤ: Η Αμερική επανόρθωσε η Ευρώπη ακόμα πάσχει! ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: ΔΝΤ: Η Αμερική επανόρθωσε η Ευρώπη ακόμα πάσχει!

30 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΝΤ: Η Αμερική επανόρθωσε η Ευρώπη ακόμα πάσχει!

Πολλοί θα το εκλάβουν ως απροσδόκητο γεγονός, αλλά είναι αλήθεια ότι η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ δίνει τον αισιόδοξο τόνο στον χαρακτηρισμό της παγκόσμιας οικονομίας, μειώνοντας αισθητά τις αρχικές του εκτιμήσεις απώλειας κεφαλαίων από τα 4 τρισεκατομμύρια στα 3.4 τρισ. Είναι μια σαφής υποτίμηση των συνεπειών της διεθνούς κρίσης, μια υποβάθμιση από τον καταστροφικό όρο meltdown.

Βάσει της έκθεσης του ΔΝΤ η βελτίωση αυτών των στοιχείων οφείλεται στην καταγεγραμμένη άνοδο των τιμών των ακινήτων και στην ακμάζουσα κινητικότητα της χρηματιστιριακής αγοράς. Ωστόσο κάτι που είναι και σημαντικό, δεν έχει αναθεωρήσει ακόμα τις εκτιμήσεις της για τις απώλειες στον τραπεζικό κλάδο, που ισχυρίζεται ότι παραμένουν αμετάβλητες στα $2.8 τρισεκατομμύρια, με τουλαχιστόν τις μισές από αυτές τις απώλειες να μην έχουν ακόμη καταγραφεί.

Γιαυτόν τον λόγο θεωρεί ότι υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί εώς ότου οι τράπεζες μπορέσουν να τακτοποιήσουν τους ισολογισμούς τους και εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.Παρόλαυτα τονίζει με κάθε τρόπο ότι έχουν παρέλθει οι συστημικοί κίνδυνοι και ότι το παγκόσμιο σύστημα οδεύει στην αποκατάσταση.

Διευκρινίζει βέβαια ότι οι δυσλειτουργίες της αγοράς και οι πίεσεις των ισολογισμών των νοικοκυριών επιβαρύνουν ακόμα την κατάσταση, η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις ώστε να ανοίξουν ξανά τα πιστωτικά κανάλια. Τα τοξικά και ανίκανα προς εξυπηρέτηση χρέη που έως τώρα υπολογίζονταν από τις τράπεζες στο ύψος των 1.3 τρισ. , μπορει τελικά να αποδειχθούν ότι είναι ίσως και διπλάσια από τα υπολογιζόμενα, μιλώντας δηλαδή για έναν επιπλέον τοξικό χρέος των 1.5 τρισ. που αναμένεται να αναγνωριστεί έως το τέλος του χρόνου και στις αρχές του επόμενου.

Με την αφορμή της ετήσιας συνόδου κορυφής του ΔΝΤ που αρχίζει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, έγινε ιδιαίτερη μνεία στο ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα που δεν ακολουθεί την θετική εικόνα της Αμερικής. Ειδικά για τις βρετανικές τράπεζες αλλά και για τις υπόλοιπες ευρωπαικές θεωρείται ότι ήταν πολύ δυσκίνητες σε μέτρα αντιμετώπισης των χρηματοπιστωτικών τους προβλημάτων και δεν ακολουθούν ακόμα τον δρόμο της αισιοδοξίας.

Πιο συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι οι αμερικάνικες τράπεζες έχουν αναγνωρίσει ένα ποσοστό της τάξης του 60% από τις παρακινδυνεύμενες πιστώσεις τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον ευρωπαικό κλάδο είναι πτωχό της τάξης του 40%.

Δεδομένης της παραπάνω εικόνας ας προσεγγίσουμε πιο αυστηρά τις εκτιμήσεις πολιτικών και τραπεζικών κύκλων ότι τα 48 δισεκατομμύρια ευρώ που έδωσε σαν εγγύηση το ελληνικό κράτος στις τράπεζες έχουν απασχολήσει τον προυπολογισμό μόνο κατά 9.2 δισεκατομμύρια.
Είναι συστηματικά ψεύδη ότι δεν έχουν δοθεί αυτά τα χρήματα, από την στιγμή που έχουν οριστεί ως εγγύηση κάτι που σημαίνει ότι θα είναι για πολύ καιρό δεσμευμένα και δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλους οικονομικούς κλάδους και επιπρόσθετα θα επιβαρύνουν το έλειμμα της χώρας. Μπορούν αλήθεια να αξιοποιήσουν τον επόμενο μήνα αυτά τα κεφάλαια στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ; Και αν μπορούν τότε είναι πλαστό χαρτί η εγγύηση του ελληνικού κράτους!

Φυσικά και δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν αυτά τα χρήματα τα οποία συνεχώς επιβαρύνουν την ελληνική κοινωνία για να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα.

Related Posts with Thumbnails