Σκληρή Γλώσσα από τον διεθνή τύπο. ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: Σκληρή Γλώσσα από τον διεθνή τύπο.

29 Σεπτεμβρίου 2009

Σκληρή Γλώσσα από τον διεθνή τύπο.


Economist: Σε άρθρο της εφημερίδας την 3η Σεπτεμβρίου αναφορικά με τις ελληνικές εκλογές, η εφημερίδα σημείωσε ότι η προκύρηξη των εκλογών από τον πρωθυπουργό ήταν αναμενόμενη από τον κόσμο. Η ισχνή πλειοψηφία των 2 εδρών, το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου με την εμπλοκή του κ. Ρουσόπουλου και η "κουρασμένη" εικόνα του Πρωθυπουργού συγκροτούν ένα σκηνικό παράδοσης της εξουσίας. Γίνεται ευθεία αναφορά στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και την καθίζηση της τουριστικής βιομηχανίας κατά 17%, όπως και στα προβλήματα δασοπυρόσβεσης ενώ θεωρεί ότι υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας και εξάπλωση τρομοκρατικών οργανώσεων και επιθέσεων. Σχετικά με την αντιπολίτευση, η εφημερίδα αμφισβητεί την ικανότητα του κ. Παπανδρέου να κατακτήσει την αυτοδυναμία, στην βάση ότι η βάση των ψηφοφόρων και του παλαιού πατριωτικού ΠΑΣΟΚ δεν τον εμπιστεύεται απόλυτα στα εθνικά ζητήματα. Θεωρεί επίσης ότι οι νέοι ψηφοφόροι είναι πιο πιθανό να εμπιστευτούν το κόμμα των Πρασίνων ή το κόμμα του Συριζα με τον ποδηλάτη(sic), 30άρη Τσίπρα. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι θεωρεί ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αδύναμη να κρατήσει την εξουσία και όντας αδύναμη να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ξαναπροκυρήξει εκλογές. Και προχωράει σε αρνητική εκτίμηση ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο η Ελλάδα το επόμενο διάστημα να περάσει κύκλο αστάθειας τόσο πολιτικής όσο και οικονομικής.

Washington Post. Η εφημερίδα των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρεί ότι στις εκλογές του 2009 οι ψηφοφόροι των αγροτικών περιοχών θα έχουν ειδικό βάρος στο εκλογικό αποτέλεσμα. Παρομοιάζοντας την εκλογική μάχη με αυτή των Θερμοπυλών του Λεωνίδα και των 300, η εφημερίδα επισημαίνει ότι ένας στους 7 Έλληνες είναι κατ' επάγγελμα αγρότης, ένα ποσοστό από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη κάτι που δικαιολγεί και την επιθυμία του Κώστα Καραμανλή να είναι υποψήφιος στην Λάρισσα κατεξοχήν αγροτική περιοχή. Παραθέτει χαρακτηριστικό σχόλιο έλληνα αγρότη απέναντι σε υποψήφια του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αγροτης προειδοποιεί ότι σε περίπτωση κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος. Επισημαίνει τις δυστοκίες του ελληνικού οικονομικού συστήματος, με τα διογκωμένα ελείματα του προυπολογισμού και το αυξημένο δημόσιο χρεός της χώρας, και θεωρεί την Ελλαδα τον αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης.
Θεωρεί κρίσιμο, ότι ανεξάρτητα της κυβέρνησης που θα προκύψει, αυτή θα πρέπει να διαπραγματευτεί την ευρωπαική αγροτική πολιτική μετά το 2013, όταν τα βόρεια μέλη της Ε.Ε. θα πιέζουν για περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις. Δεν αφήνει ασχολίαστη και την ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ για το μειωμένο κατά 18% αγροτικό εισόδημα λόγω των μειωμένων τιμών πώλησης στην Ευρώπη, καθώς και το ότι η Ελλάδα αποτελεί κύριο προμηθεύτη στηνΕυρώπη βάμβακος και ακατέργαστου καπνού.


Le Monde: Η γαλλική εφημερίδα φαίνεται να χρησιμοποιεί ακόμα πιο σκληρή γλώσσα για να χαρακτηρίσει την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα. Θεωρεί ότι "ο άνεμος του πανικού" είναι υπαρκτός ακόμα στην Ελλάδα και μπορεί να φέρει τον "κατακλυσμό" στην ζώνη του ευρώ. Χαρακτηρίζει αβεβαιη την κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ υποστηρίζει ότι τα άσχημα οικονομικά στοιχεία της χώρας κάνουν τους εταίρους να αναθεματίζουν την είσοδο της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ. Υπάρχουν φόβοι ότι η αφερεγγυότητα (sic) αποσταθεροποιεί το ευρώ. Χαρακτηρίζει την κατάσταση τόσο ανθυγιεινή όσο και σουρεαλιστική. Δίνεται ιδαίτερη μνεία στην τακτική της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, να επωφελεiται των δανείων της ΕΚΤ με πολύ χαμηλά επιτόκια. Βάσει και των δηλώσεων του ΠΑΣΟΚ για αύξηση μισθών στα όρια του πληθωρισμού, τραπεζικοί κύκλοι προβλέπουν εκ νέου σύναψη δανείων. Η εφημεριδα σχολιάζει ωστόσο ότι υπαρχει κίνδυνος για είσοδο της χώρας σε έναν μαύρο οικονομικό κύκλο χαμηλής ανταγωνιστικότητας. Θεωρεί ότι τα κεφάλαια των δανείων θα έχουν αποτέλεσμα μόνο με βαθιές και επίπονες μεταρρυθμίσεις και με τα ανάλογα εκσυγχρονιστικά μέτρα, άλλως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει.

Ζeit: Η εφημερίδα του Αμβούργου θα λέγαμε ότι μας χαρίζεται σε σχέση με άλλες στην αρνητική κριτική. Περιγράφει αναλυτικά την απόφαση του Πρωθυπουργού για προκύρηξη εκλογών, για να σταματήσει το κλίμα της εκλογολογίας σε μια οικονομία που σπαράζει από την διεθνή κρίση. Διευκρινίζει ότι οι δύο κύριοι κλάδοι της οικονομίας: ο τουρισμός και η ναυτιλία έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, ενώ καταγράφεται ένα παγιωμένο προβάδισμα 6% υπέρ του ΠΑΣΟΚ.
Θεωρεί την συχνή εναλλαγή κυβερνήσεων συνηθισμένο για την Ελλάδα φαινόμενο, καθώς παρά το ισχυρό δικοματτικό σύστημα και τα δύο κόμματα φαίνονται εμπλεκόμενα σε μια σειρά από σκάνδαλα.


Related Posts with Thumbnails