Προβλέπουν νέο εφιάλτη στην τιμή του πετρελαίου ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: Προβλέπουν νέο εφιάλτη στην τιμή του πετρελαίου

29 Σεπτεμβρίου 2009

Προβλέπουν νέο εφιάλτη στην τιμή του πετρελαίου

Αναδημοσίευση από Reuters
27 Σεπτεμβρίου 2009

Σε έκθεση της Goldman Sachs έγινε σαφής πρόβλεψη για νέα ραγδαία άνοδο της τιμής του πετρελαίου κάτι που το χρεώνουν στην σταθεροποίηση της ζήτησης με παράλληλη πτώση της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ, γιαυτό και αναμένουν την ενίσχυση της παραγωγής πετρελαίου από τις ευρωπαικές μονάδες διυλιστηρίων.

Στην ίδια έκθεση ωστόσο η Goldman Sachs θεωρεί ότι το τοπίο μπορεί να αλλάξει από τις εταιρείες Shell, BG Group και από την νορβηγική StatoilHydro που παρουσιάζουν αυξημένη δυναμική τα τελευταία χρόνια. Ειδικά για την StatoilHydro θεωρούν ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο δεδομένης της κινητικότητας της στις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου.

Προβλέπει ότι ο πετρελαικός κλάδος της Ευρώπης θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα λόγω έλλειψης σημαντικών νέων επενδύσεων και πτωτικής πετρελαικής παράδοσης. Ειδικά για την περίοδο 2010-13 είναι πιθανή η ραγδαία πτώση στην εκτός ΟΠΕΚ παραγωγή πετρελαίου με ζημίες της τάξης του 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα. Ο σημαντικός παράγοντας είναι η αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου που τροφοδοτείται από την υψηλότερη για το 2010 οικονομική δραστηριότητα.


Related Posts with Thumbnails