Τα παιδιά που δεν πληρώνουν κοινόχρηστα ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: Τα παιδιά που δεν πληρώνουν κοινόχρηστα

20 Σεπτεμβρίου 2009

Τα παιδιά που δεν πληρώνουν κοινόχρηστα

Η επικρατούσα τεχνοκρατική αντίληψη της νέας εποχής μοιάζει να ναι αυστηρά πικρόχολη απέναντι στην νέα γενιά. Αν και συγκλίνουν στις απόψεις αντιλαμβάνομαι ότι έχουν αποκλίνουσα κίνητρα και μεθοδεύσεις.Αναφέρομαι στην διαδεδομένη και καθεστυκυία αντίληψη ότι η ελληνική κοινωνία για άλλη μια φορά πρωτοτυπεί σε αρνητική όμως πρωτιά. Στην αντίληψη που θέλει να καταριέται τα παιδιά της επειδή είναι πολύ σπουδαγμένα, και η οποία ανακάλυψε ότι είναι πληθωρισμένη προσόντων. Βάζει στο κάδρο με απέραντη ευκολία την επιστημονική κατάρτιση με τους νόμους της αξίας στην ελεύθερη αγορά, αγνοώντας λόγω του αδαούς την αναπτυξιακή πλημμυρίδα που μπορεί να προκαλέσει. Κατα βάση δύο μεγάλες κοινωνικές ομάδες κρύβονται πίσω από αυτό το παιχνίδι εντυπώσεων και ακραίου ανταγωνισμού. Η πρώτη αποτελεί μια καθεστυκυία κλειστή και οικογενειακή κατά βάση κοινωνική κάστα, τα συμφέροντα της οποίας είναι διασφαλισμένα σε διαγενεακή βάση και η οποία νοιώθει ότι απειλείται από την "επέλαση της γνώσης" από την δικαιοσύνη των άριστων. Η δεύτερη κουβαλάει τα μειονεκτήματα και την δυσκινησία του παρελθόντος που αντιστέκεται με ανύπαρκτα επιχειρήματα αρνούμενη να προσαρμοστεί στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον από το οποίο δεν πήρε την σκυτάλη. Χωρίς να υπάρχει μια αξιόλογη έρευνα καθοδηγούμενη από το κράτος, απομένουν μόνο τα επιχειρησιακά προγράμματα των Δήμων για να ανακαλύψει κανείς ότι κατά μέσο όρο τα ποσοστά πτυχιούχων στο δυναμικό των δημόσιων λειτουργών υπολείπονται κατά πολύ των ποσοστών που αντιστοιχούν στους πτυχιούχους στην ελληνική κοινωνία. Αυτό δεν σημαίνει απαρέγκλιτα την διαγραφή μιας ολόκληρης προηγούμενης γενιάς, αλλά είθισται να κινητοποιούσε ιθύνοντες στην βελτίωση έστω των στατιστικών στοιχείων με προγράμματα που θα κινητροδοτούσε αυτήν την γενιά ώστε συνολικά το κράτος να εμφανίζονταν πιο μορφωμένο.Τουναντίον, παρουσιάστηκε μια παράλογη άμυνα απέναντι στην νέα γενιά που επέμενε στον δρόμο της κατάρτισης. Γιαυτό και βρέθηκε στο εδώλιο της κατηγορίας και της απαξίωσης που δεν θεωρεί χρήσιμη την ποιοτική αναβάθμιση του κοινωνικού δυναμικού, και αντίθετα λοιδορεί αυτήν την κατάσταση υποκλινόμενη στην δυσκινητικότητα του παρελθόντος.Αποτελεί και αυτή μέρος της κοινωνικής κάστας που αμύνεται του εαυτού της απέναντι στο σύγχρονο.Γιαυτό και απρόκλητα μας εντυπωσιάζει με τα νούμερα (70000 γιατροί 100000 μηχανικοί και άλλοι τόσοι δικηγόροι) ενώ η ίδια δεν εντυπωσιάζεται με τα υποτιμητικά της ποσοστά.
Ας δώσω και ένα παράδειγμα που είναι πολύ της μόδας σε κύκλους που επιμένουν να υπολογίζουν την ακροδεξιά. Ας ασχοληθούμε λοιπόν με την "πολυκατοικία", μια παλιών προδιαγραφών γέρικη οικοδομή η οποία διαθέτει υποδομή για 4 αυτοκίνητα και 3 μοτοσυκλέτες. Ξαφνικά ένας ένοικος με μοτοσυκλέτα πεθαίνει και ο νέος ένοικος που παρουσιάζεται είναι κάτοχος αυτοκινήτου. Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας δεν μπορεί να ανεκτεί αυτήν την εξέλιξη και απαιτεί σε κάθε περίπτωση να ανταλλάξει το αυτοκίνητο του με μηχανή αν θέλει να έχει χώρο στην πολυκατοικία. Φυσικά και ο καθένας μας θα μειδίαζε με την αναχρονιστικότητα του διαχειριστή που δεν αναπροσαρμόζει και δεν νεωτερίζει την πολυκατοικία του για να υποδεχθεί τα οχήματα σύγχρονων προδιαγραφών. Αποτελεί ο ίδιος την βαθιά συντήρηση του παρελθόντος που αρέσκεται στις ανωμαλίες μιας παλιάς κατασκευής. Με αυτόν τον διαχειριστή μοιάζει απόλυτα και το σύγχρονο κράτος, που δείχνει αδύναμο να αναπροσαρμόσει τους στόχους του στην νέα παλέττα ανθρώπων, που διατάσσει το πετσόκομα των νέων επιστημόνων, στην μετατροπή τους απο αυτοκίνητο σε μηχανή για να συντηρήσει ένα γυμνωμένο περιβάλλον.
Θα μου πείτε: σταματάει η εξέλιξη; Το αντίθετο, η εξέλιξη θρέφεται από τις αντιστάσεις της συντήρησης.Και το αυτοκίνητο θα παραμείνει αυτοκίνητο.

Related Posts with Thumbnails