21/9 Οι δίδυμοι πύργοι της Ελλάδας ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: 21/9 Οι δίδυμοι πύργοι της Ελλάδας

22 Σεπτεμβρίου 2009

21/9 Οι δίδυμοι πύργοι της Ελλάδας

Τρείς είναι οι ειδήσεις που φαντάζουν σαν τρομοκρατικά χτυπήματα αυτήν την φορά εκ των έσω.Τρία χτυπήματα που τραντάζουν συθέμελα την κοινωνία και τους πυλώνες της οικονομίας μας.
Το πρώτο χτύπημα προέρχεται από την ΑΣΠΙΣ Πρόνοια. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής εταιρίας παρουσίασε απεγνωσμένα στην Εποπτεία Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) εγγυτική επιστολή 500.000 ευρώ, η οποία στην συνέχεια αποδείχτηκε πλαστή βάσει της γνωμοδότησης της Τράπεζας της Ελλάδας. Μετά τις πολυήμερες αναβλειθείσες προθεσμίες και μετά το "φιάσκο" της επιστολής η ΕΠΕΙΑ προχώρησε στην ανάκληση της άδειας για την ΑΣΠΙΣ Πρόνοια αφήνοντας στον αέρα 700 εργαζόμενους , γύρω στους 3000 ασφαλιστές και κοντά 1000000 ασφαλιζόμενους . Βόμβα δηλαδή μεγατόνων απελευθερώθηκε στο λεκανοπέδιο σε ένα περιβάλλον που εδώ και ένα χρόνο χτυπάει διάλυση και τοκογλυφία στους κεντρικούς δρόμους. Τι κρύβεται πίσω από την βόμβα; Συμφέροντα οικονομικά ή και πολιτικά που πλαγιοκόπησαν την Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να χρεωκοπήσει την ΑΣΠΙΣ αβαντάροντας τους ανταγωνιστές με το πτώμα της; Ή ακόμα χειρότερα ένα οργανωμένο δίκτυο απάτης και εικονικής κεφαλαιακής επάρκειας που οι αρμόδιες αρχές έχουν σκόπιμα επιτρέψει εξαπατώντας όλη την αγορά τραπεζικού και ασφαλιστικού κλάδου;
Το μεγάλο ζήτημα είναι αν έχει η κοινωνία μας και άλλες κοινωνικές αντιστάσεις για να υποδεχθεί ψύχραιμα το κανόνι των 5000 ανέργων; Αν αντέχουν τα δημόσια οικονομικά την επιβράδυνση του ΑΕΠ που θα επιφέρει το κλείσιμο της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια και την αντίστοιχη μείωση φορολογικών εσόδων που αυτή σημαίνει; Μήπως έχει βαρέσει ήδη η κοινωνία το μεγάλο κανόνι;
Το δεύτερο και τρίτο χτύπημα είναι στον κλάδο της ναυτιλίας. Από την μιά τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που δόθηκαν τις προάλλες στους Γερμανούς, και με τα οποία τώρα εκβιάζουν την αποπλήρωση από το Πολεμικό Ναυτικό των παραγγελιών σε πλοία αλλά και την αγορά ενός προβληματικού υποβρυχίου που αρνείται το Υπουργείο να αγοράσει. Και εκβιάζει λοιπόν με το κλείσιμο των ναυπηγείων και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Από την άλλη το μεγάλο κανόνι της GA Ferries με την συναρτώμενη απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων φτιάχνουν το εφιαλτικό τοπίο της ανεργίας στον στενάζων από ανέχεια Πειραιά.
Είναι βαριές οι μετασεισμικές δονήσεις αυτών των κανονιών που εκτινάσσουν την ανεργία σε απελπιστικά νούμερα, μηδενίζουν τις ελπίδες για σμίκρυνση του εθνικού χρέους και το πιο σημαντικό κάνουν και καθιστούν γελοίες και φρούδες τις ελπίδες για συμμάζεμα του ελλείματος. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να επιταχύνεται η κύρηξη της εθνικής πτώχευσης πρίν την Πρωτοχρονιά του 2010.

Related Posts with Thumbnails