ΚΡΑΤΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ~ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ: ΚΡΑΤΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ

5 Νοεμβρίου 2008

ΚΡΑΤΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ

  Το γεγονος οτι το επιστημονικο δυναμικο της χωρας δεν αξιοποιειται και οτι πολυ περισσοτερο η μορφωτικη ποιοτητα του πληθυσμου είναι δυστυχώς ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, είναι μια πικρή αλήθεια που ακομη και αν δεν επιθυμεις αυτη σε βρισκει μπροστα σου. 
Προσφατα λοιπον διαβαζα το Επιχειρησιακο Προγραμμα του Δημου Καισαριανης (και αυτο ειναι τυχαιο παράδειγμα διοικητικης υπηρεσιας ) και με λύπη λοιπόν συνάντησα για άλλη μια φορά την δυσάρεστη πραγματικότητα ότι το ποσοστο υπαλληλων με Ανωτατη και Ανωτερη εκπαιδευση (ΑΕΙ και ΤΕΙ) βρίσκεται σε απελπιστικά ποσοστά (αν θυμάμαι καλά 10%).Και για να μην αδικώ τον δήμο μου, μέσα και απο άλλες στατιστικές ,παρατηρεί κανείς την πραγματικότητα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων στον κρατικό μηχανισμό είναι απόφοιτοι στοιχειώδους και βασικής εκπαίδευσης. 
  Αυτό αποτελεί μια εμφανής αδυναμία του κρατικού μηχανισμού και δεν γίνονται αξιόλογες προσπάθειες βελτίωσης τόσο των στατιστικών όσο και της πραγματικότητας.
   Αυτή η κατάσταση λοιπόν μπορεί να αποδοθεί στους παρακάτω παράγοντες: 

- Η εκπαιδευτικη "εκρηξη" και μαζικοποίηση της μεταλυκειακης εκπαιδευσης, εμφανίστηκε καθυστερημένα στο κοινωνικό μας σύστημα , συνέπεια κυρίως της μεταρρυθμιστικής και αναπτυξιακής καθυστέρησης της χώρας στα προηγουμενα χρόνια. 
- Ο μεγαλύτερος ηλικιακά πληθυσμός της χώρας υστερεί ( λόγω αντικειμενικών συνθηκών δύσκολων οικονομικων συνθηκων των προηγουμενων δεκαετιων) σε ποιότητα μορφωτικής εκπαίδευσης. 
- Το κράτος περιορίζει στους νεότερους ηλικιακά πληθυσμούς την απασχόληση σε δημόσιους οργανισμούς, με αποτελεσμα την συντήρηση της ίδιας πραγματικότητας. 
- Ανυπαρξια κινητρων απο την πολιτεία προς τους μεγαλυτερους ηλικιακα πληθυσμους , ωστε αυτοι να αποκτησουν μεταλυκειακη εκπαίδευση και καταρτιση μεσω του Ανοικτου Πανεπιστημιου.Μια τετοια ενεργεια θα μπορουσε να αναβαθμισει την ποιοτητα των διοικητικων υπηρεσιων. 
- Σε ορισμενες περιπτώσεις ο ιδιωτικός τομέας κρίνεται περισσότερο γενναίοδωρος απέναντι στους επιστήμονες,με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει μια αξιόλογη ποσότητα ικανότατων στελεχών. 

  Αντί λοιπόν να γίνεται το αυτονόητο,δηλαδη η επιστημονική αφρόκρεμα της χώρας να στελεχώνεται στις κρίσιμες θέσεις των κρατικών υπηρεσιών,τι παρατηρούμε; Ότι αντίθετα πολλές θέσεις στελεχών καταλαμβάνονται απο υπαλλήλους βασικής εκπαίδευσης. 
 
 Πως να μην ειναι λοιπόν και το κράτος Βασικής Ικανότητας; 

*Να προσθέσουμε ένα ακόμα λυπηρό γεγονός;Οτι πολλα απο τα κοινοβουλευτικά κόμματα στελεχώνονται με απόφοιτους ιδωτικών και ξένων κολλεγίων;Δεν είναι αυτό υποτίμηση του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού;Οι νομοθετες μας προτιμανε τους ξενους αποφοιτους εναντι των δημοσιων εκπαιδευτικων ιδρυματων;Λυπηροτατο!

Related Posts with Thumbnails